Крум Зарков: Искаме да се включим много по-продуктивно в дебата за съдебната система

Целият предишен парламент се оказа не на височината на задачите си, в т.ч. и БСП. Това коментира депутатът от БСП Крум Зарков пред БТВ. Той припомни, че в единия момент левицата е подкрепяла стратегията за съдебна реформа, а след това е била против конкретните законопроекти.

„Да си „против” не е страшно, стига да обясниш за какво си „за”. В този парламент искаме да се включим много по-продуктивно в дебата за съдебната система”, подчерта той.

По думите му минаването на съдебната реформа към външния министър изглежда като знак, „че правим нещо за пред чужденците”.

„Българската съдебна система има нужда от промяна не заради наблюдателите и мониторинговия доклад, а заради въпиющото чувство за несправедливост”, подчерта Зарков.

Той призна, че гражданите с право си мислят, че „политиката е просто параван, зад който се вземат решенията”.

Като пример за прозрачност и активна позиция той даде реакцията на „червеното” ръководство след скандала „ЦУМ-гейт”. Зарков отбеляза, че този път случаят на партийно ниво е бил приключен бързо с оставката на Георги Гергов заради разговора със Сотир Цацаров и Сашо Дончев.

Депутатът разказа, че пловдивският лидер на БСП е бил поканен на Изпълнително бюро да обясни случая, но той е отказал и така се е стигнало до пленума. Там имало и такива, които били на мнение, че не се е случило кой знае какво. За Зарков обаче „скандалът е голям”: „Мисля, че той разбра, че ако не бяхме предприели този ход и не се бяхме разграничили, нямаше да можем да говорим за нищо друго”.

Зарков за пореден път се извини за шегата, която отправи по време на предизборната кампания, че е закъснял за ТВ студио, защото „с няколко ченгета от ДС” е мъчил нечий дядо

Ироничната реплика предизвика остри коментари в социалните мрежи, като депутатът подчерта, че не е искал да уязви жертвите на комунистическите репресии.

„Опитах се да иронизирам как може да се държат отговорни за издевателствата хора, родени през 80-те години. Няма нищо по-тоталитарно от това да обвиняваш някого за действията на неговите деди”, подчерта Зарков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика