Крум Зарков към Борисов: Считате ли, че въпросът за отговорността за срива на ТР е изчерпан с оставката на Зорница Даскалова

„Като отговорна политическа сила бяхме длъжни да поискаме свикване на извънредно заседание на парламента. Първо, защото сривът на Търговския регистър е безпрецедентна криза, застрашила търговския оборот и изграждането на електронно управление. Второ, заради нежеланието на министъра на правосъдието да обясни случилото се и да успокои търговци, НПО и гражданите“. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков от парламентарната трибуна.

Той бе категоричен, че за кризата и за реакцията има отговорни, но остават да висят неизяснени въпроси. Зарков уточни, че заради отказа на министър Цачева да отговори на тях е време да отговори премиерът. „Как се стигна до срива в ТР? Изпълнявани ли са законовите изисквания и добрите практики за съхранението на информация, включително в случай на авария и злонамерени действия? Има ли риск от загуба на информация? Защо вече почти две седмици увредените регистри не могат да бъдат възстановени“, попита Зарков.

Той запита още, съществува ли риск за пропадането на други системи и бази данни и счита ли премиерът, че въпросът за отговорността е изчерпан с оставката на Зорница Даскалова?

„Тази оставка постави и нови въпроси. В мотивите за нея тя говори за политически натиск с цел прикриване на преките изпълнители и отговорните за срива на ТР лица“, припомни Крум Зарков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика