Крум Зарков: Не можем да игнорираме искането на гражданите за мажоритарен вот

"Изборното законодателство трябва да е една от темите на новия парламент, най-вече заради референдума. Не можем да игнорираме искането за мажоритарност". Това коментира Крум Зарков, новоизбран депутат и член на Изпълнителното бюро на БСП пред БНР.

Засега говорят повече анализатори, отколкото основните действащи лица. Очакваме решенията на най-голямата политическа сила след тези избори. Надяваме се България да има стабилно правителство, отбеляза Зарков.

Мислим във вариант, при който сме втора политическа сила. Ако първият мандат не се реализира, ще се опитаме ние. Предварително заявихме, че няма вариант за коалиция между БСП и ГЕРБ, подчерта Зарков.

На Националния съвет се обединихме, че сме постигнали много на изборите, но не и основната цел – да спечелим.

Един от проблемите е начинът, по който ние – БСП – беше стигматизирана като антиевропейска. Ние се обявявахме за промяна на Европа, а не за излизане. Нашето послание не се разбра, обясни Зарков.

Търсихме политически сблъсък, а попаднахме в пропагандна война, за която не бяхме подготвени. Много от посланията ни бяха изкривени.  Готов съм да призная някои грешки. Върху това трябва да работим. Ние имаме много силни позиции в Европа, а тя е в ключов момент, допълни Зарков.

Влизаме в ключов етап на подготовката за председателството на ЕС. Трябва да се борим да поставим социална Европа в центъра, а не Европа на различни скорости.

Работна група ще включва нашите четирима европейски депутати, както и Кристиан Вигенин и мен. Сега започва политическият дебат. Амбицията ни е да поставим този въпрос в центъра още в първите дни на новото НС. Следващото правителство трябва да стъпи на ясна платформа, за да постави тези въпроси в Европа, поясни Крум Зарков.

Сама по себе си темата за председателството не може да осигури спокойствие. Имаме нужда от силно правителство и от силна опозиция, за да има спокойствие за българските граждани.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика