Крум Зарков: Определянето на заплатите на народните представители не е справедливо

ГЕРБ и ПФ отхвърлиха предложението на БСП за замразяване на депутатските заплати

„Начинът, по който се определят депутатските заплати, в момента е неадекватен и несправедлив. Има нужда от нов подход за изчисляване на заплатите на народните представители. Трябва да спрем непрестанния им растеж“. Това заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков.

Той заяви, че ако прогнозите на управляващите се сбъднат, само след месец два, всеки един от народните представители ще трябва да обяснява на избирателите защо е повишил за пореден път заплатата си. „Нормално е в страна, в която 2,5 млн. българи живеят под или около прага на бедността, това да дразни справедливо хората“, каза още той.

Крум Зарков изтъкна, че полицаи, пожарникари, военни- работят, заедно с порциона за храна и извънредния труд, за заплата по-малка от средната за страната.

„Според нашия правилник ние взимаме три пъти средната заплата за страната.“- припомни социалистът. Той подчерта, че са малко професиите, с толкова честа индексация на заплатите като депутатските. „Заплатите трябва не само да се замразят, но и да се намалят. Това трябва да е първа стъпка към преосмисляне на начина на определяне на заплатата“, категоричен бе зам.-председателят на ПГ на левицата.

Крум Зарков обясни, че предложението на БСП е основната работна заплата на народните представители да бъде определена към декември 2016г., преди да влезе в сила последното преизчисление. Той посочи като аргумент справедливия гняв на българите, че депутатите още не са започнали да работят, а си увеличават заплатите.

Крум Зарков призова народните представители да покажат този знак за солидарност и осъзната своята отговорност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика