Крум Зарков: Проблемът с избирателните списъци е сложен заради "мъртвите души" и системата на "ГРАО", която не засича българите, които не живеят в страната

Преди да напуснем правната комисия близо 25 часа в комисия и в зала се опитвахме се правим две неща: първо - да защитим своите предложения и второ - да предпазим преференцията като начин на гласуване, коментира заместник-председателят на парламентарната група на БСП Крум Зарков пред БНТ.

Крум Зарков сподели, че когато не ходят на работа, депутатите не получават заплати и дори ще подлежат на санкция по правилник.

"Българското общество е изправено пред проблеми в здравеопазването, малкия и средния бизнес, потискан от всекидневно променящи се правила, а парламентът сам се направи за посмешище в правна комисия, за нас дневният ред е съвсем различен", коментира той.

Според Зарков проблемът с избирателните списъци е сложен не само заради т.н. мъртви души, а защото системата на "ГРАО" не може да засича онези български граждани, близо 2 млн. души, които не живеят в България. Той допълни, че между данните на "ГРАО" и НСИ има разлика от 1 млн. и половина души, създава резерв от празни имена в тези списъци и съответно може да бъде използван.

"Затова БСП предложи създаване на публичен регистър на избирателите, който с времето може да стане база на избирателите, както и последваща проверка за българите в чужбина дали някой не е гласувал от тяхно име", заяви още.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика