Крум Зарков: Четвърт милион души остават без застраховки, държавата да ги обезщети и защити в Кипър

„Четвърт милион души остават без застраховки, въпреки че са си платили надлежно, в следствие на фалит на кипърско застрахователно дружество. Тези хора са измамени. Парите им са взети. Услугата, която им се дължи, не може да бъде предоставена. Те подлежат на санкция, защото тази застраховка е задължителна.” Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Крум Зарков. Според него държавата не може да игнорира случващото се, защото ги е задължила да правят този вид  застраховки. Освен това пазарът е регулиран и проверен, и гражданите изпитват сигурност при сключване на застраховка.

Зарков припомни, че на 10 май Комисията по финансов надзор публикува забрана за сключване на застрахователни договори от тази фирма, в следствие на решение на кипърския регулатор. „Имайки предвид мащаба на проблема - става дума за 10% от пазарния дял на гражданската отговорност у нас, КФН трябваше да направят много по-мащабна публична кампания и да уведомят хората. Гражданите продължаваха да внасят вноски по застраховките си и след 10 май, което е доказателство, че такава кампания не е направена. Най-изрядните платци ще изтърпят най-големи щети”, категоричен бе народният представител.  По думите му по-важно е какво ще се прави оттук нататък. „Разбираме, че МВР са определили гратисен период да не глобяват шофьорите, които имат застраховка при въпросния застраховател, но не са казали за какъв период от време е това и при какви условия”, добави Крум Зарков. По думите му има два подхода.

Първият, който е грешен, е да се каже, че е трябвало хората да внимават при кой застраховател подписват.  Той обясни, че този вариант не е правилен именно защото пазарът е регулиран и хората трябва да са спокойни независимо с кой застраховател сключват полица. „Ние предлагаме друг подход. Настояваме той да бъде обсъден и в НС, а именно държавата да обезщети хората, които надлежно са си плащали вноските, да се застъпи за правата им. Освен това държавата да участва в съдопроизводството по несъстоятелност на фирмата в Кипър, защото надали потърпевшите могат да идат там да се запознаят с тамошното законодателство, за да си защитят правата”, каза Крум Зарков. Той разясни още, че в Кодекса за застраховане е предвиден гаранционен фонд по отношение на щетите и обезпечителен фонд, в случаите когато има несъстоятелност, какъвто е този.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика