Крушарски за новия треньор Акрапович: Нито го знам, нито го познавам

Като турбулентни могат да бъдат определени годините на управление на Христо Крушарски в „Локомотив“ (Пловдив). Периодът не е особено голям – точно 24 месеца, откакто бизнесменът се сдоби с акциите на клуба, получени от председателя на Сдружение „Обединение за Локомотив“ Николай Неделчев.

За 2 години тимът бе воден от четирима наставници, всеки от които българин - Христо Колев-Бащата, Илиан Илиев, Едуард Ераносян и Войн Войнов. От 31 октомври обаче „черно-белите“ отварят нова страница, след като отборът ще бъде воден от чуждестранен специалист. Бившият национал на Босна и Херцеговина Бруно Акрапович бе представен само ден след успеха над „Етър“ с 2:0 в срещата от 14-ия кръг на Първа професионална лига. След победата Войнов хвърли оставка.

„Постигнахме много важна победа – обясни легендата на „Левски“. - Изключително щастлив съм, защото това е последният ми мач начело на тима. Аз напускам и съм много щастлив, че завършвам с победа. 20 точки не са малко. Пожелавам успех на отбора в следващите срещи. Тръгвам си заради публиката, която е много взискателна и иска да побеждаваме всеки мач, а това няма как да стане. Затова с високо вдигната тръгвам към София. Още преди 2-3 мача казах, че ако аз съм причината за слабите резултати, си тръгвам. След като загубихме за Купата (б.а 1:2 от „Славия“ след продължения) се видя, че нямам място тук. Смятам, че постъпвам правилно, защото искам момчетата да са спокойни“.

Статистиката на Войнов на „Лаута“ е положителна - 10 победи, 3 равенства и 9 поражения. За краткия престой начело на „смърфовете“ 65-годишният наставник успя да спечели срещу „Левски“ (2:1) и „Лудогорец“ (2:1) през изминалата кампания, а през настоящата заслужи нулеви равенства срещу двата водещи клуба. Но натежаха загубите от „Пирин“ с 0:5 в Благоевград и най-вече тази от „Ботев“ с 0:3 на „Коматево“.

Това доведе до напрежение на „Лаута“, а феновете пожелаха незабавни оставки. В крайна сметка тя стана факт след успеха над „виолетовите“ в понеделник, за да се стигне до назначението на босненеца.

3701

Почти цялата състезателна кариера на Акрапович е преминала в Германия, където е привлечен от родния „Челик” (Зеница). В чужбина е носил екипите на отбори като „Хановер”, „Волфсбург”, „Енерги” и „Майнц”. По терените в Германия се подвизава до 2008 г., когато става играещ треньор на аматьорския „Форсфелде”. За свой връх във футболната кариера самият Бруно Акрапович счита 18-те мача и 1 гол за националния тим с Босна и Херцеговина в периода 2000-2002 г. Има щастието да играе срещу колоса Испания с Хосеп Гуардиола и Луис Енрике в състава си. За свой досегашен пик в треньорската си кариера Акрапович признава 11-те месеца от декември 2015 до ноември 2016 г. начело на македонския „Шкендия” (Тетово). С отбора преодолява 3 предварителни кръга на Лига Европа, преди да бъде отстранен от белгийския „Гент”. Освен това босненецът е бил помощник-треньор в дубъла на „Волфсбург” и руския „Сатурн”. Водил е и ФК„Европа” от Гибралтар и няколко клуба от Хърватия - НК „Мосор“, НК „Вал”, НК „Солин”, „Неретва” (Меткович) и за последно РНК Сплит от февруари до юни 2017 г.

Договорът на Бруно Акрапович с „Локомотив” (Пд) е до 30 юни 2019 г., а дебютът му ще е на „Герена“ срещу „Левски“ тази събота.

„С президента на „Локомотив” се разбрахме бързо, той е добра душа”, декларира 50-годишният босненец.

Той обяви, че няма поставени конкретни цели от ръководството, но личната му амбиция е да върне „черно-бялата“ публика обратно на пустеещата „Лаута”.

Още от първия ден обаче лъсна и голям гаф на Акрапович. Наставникът обеща да не се разделя с досегашните помощници на Войнов - Христо Колев-Бащата и Стоян Колев. Само няколко часа по-късно обаче на легендарните бивши играчи на „смърфовете“ бе съобщено, че все пак трябва да си тръгнат от клуба.

А Христо Крушарски, собственикът на „Локомотив“ (Пловдив), демонстрира характерното си чувство за хумор, въпреки промените. На въпрос как е решил да се спре именно на новия треньор Бруно Акрапович, бизнесменът отсече: „Нито го знам, нито го познавам.“

Собственикът на „смърфовете“ за пореден път отказа да коментира случващото се в клуба и обясни, че има причина.

„Искам да изляза от полезрението – рече Крушарски. - Така е по-добре за мен. Няма да съм в България, заминавам. Аз не взимам решенията, аз само нареждам.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ