Кръвната група определя какво слагаме в чинията

Не е доказано, че носителите на тип А са по-податливи на заразяване с COVID-19

Предците ни са избрали - месо за ловците, зеленчук за земеделците

Все още български туристи са блокирани в страни от Централна и Южна Америка, казаха от външното министерство. Евгения Беличева и Данаил Славов обаче имаха късмета да посетят Куба за първи път в живота си и да се приберат дни преди епидемията от коронавируса да плъзне и в онази далечна за нас част от света.

Преди броени дни се появи съобщение за проучване на китайски лекари, направено върху пациенти с COVID-19, пребивавали в 3 болници в Ухан и Шенжен. То търси връзка между кръвната група на човека и податливостта му на заразяване с коронавируса. Изводите на авторите на изследването са, че хоспитализираните инфектирани хора от кръвна група А са много повече, отколкото сред общата популация, а тези от група 0 - много по-малко. Други учени обаче опровергават, че данните са случайни, защото в болница попадат само тежките случаи, а не всички заразени, и хората от група А не трябва да се притесняват.

Докато върху това проучване тепърва ще се спори, теорията на американския лекар натуропат Питър Д’Адамо за произхода на кръвните групи и връзката им с начина на хранене отдавна шества по света. Тя е синтезирана в книгата му Eat Right 4 Your Type, издадена през 1997 г. Оттогава описанието на диетата според кръвната група е в списъка на американските бестселъри.

Според Питър Д'Адамо, знаейки своята кръвна група, можем да разберем с какво са се занимавали предците ни. И да създадем свое собствено меню, без да противоречим на произхода си. Той твърди, че всички, обединени от една и съща кръвна група, имат общо минало и определени качества и свойства на кръвта.

Група I (или 0)

Д-р Д'Адамо я нарича “на ловците”. Той твърди, че това е кръвта на първите хора на Земята, формирана в отделен тип преди около 30 хиляди години. Притежават я 33% от световното население. Има научно мнение, че именно от нея в процеса на естествен подбор са произлезли всички останали.

Диетата на ловците съдържа предимно червено месо - говеждо, агнешко, дивеч, вътрешности, особено дроб. От растенията - броколи, листни зеленчуци, артишок. От рибите - мазна морска риба (сьомга, сардини, херинга) и морски дарове (скариди, стриди, миди), както и сладководни есетра, щука и костур. Освен това: зехтин, покълнали семена, смокини и сини сливи, които доставят микроелементи и помагат на храносмилането на фона на богатата на протеини диета.

За да не наддават на тегло, ловците не трябва да злоупотребяват с храни с високо съдържание на глутен (пшеница, овес, ръж), с млечни продукти, царевица, боб, леща, зеле и карфиол. Да избягват продуктите, които предизвикват ферментация (ябълки, зеле), включително сок от тях.

Група II (или А)

Вие произхождате от първите земеделци, отделили се в отделна кръвна група преди около 20 хиляди години. Земеделските производители трябва да изключат от диетата си месни и млечни продукти. Те са идеалните вегетарианци. Около 38% от населението на света принадлежи към втората кръвна група.

Идеалната диета на група А съдържа зеленчуци, растителни масла, зърнени храни (с повишено внимание към съдържащите глутен), плодове - ананаси, кайсии, грейпфрути, смокини, лимони, сливи. Месо, особено червеното, изобщо не се препоръчва, но риба и морски дарове са подходящи.

За да не наддават на тегло и да избегнат здравословни проблеми, земеделците трябва да премахнат от менюто млечни продукти, пшеница, боб, патладжани, картофи, гъби, домати и маслини. От плодовете са “забранени” портокали, банани, манго, кокосови орехи, мандарини, папая и пъпеш. Ако човек с втора кръвна група консумира твърде много месо и мляко в ущърб на зеленчуковото меню, рискът да получи сърдечни и ракови заболявания, както и диабет, се увеличава многократно.

Група III (или В)

Тя принадлежи на потомците на номадите. Този тип се е образувал преди около 10 хиляди години и се характеризира със силна имунна система и непретенциозно храносмилане. Номадите обаче трябва да следят за употребата на млечни продукти - тялото им е исторически податливо на непоносимост към лактоза.

Третата кръвна група включва около 20% от жителите на света. Типът, възникнал в периода на активна миграция на народите, се отличава с адаптивност и всеядност. Скитащи напред-назад из континентите, номадите ядели това, което е било на разположение, с максимална полза за себе си, и предавали това умение на своите потомци.

Диетата им се смята за най-разнообразна и балансирана. Със сигурност включва източници на животински протеин - месо и риба, яйчни и млечни продукти, зърнени храни (с изключение на елда и пшеница), зеленчуци (без царевица и домати), плодове.

За да поддържа нормално тегло, третата група има смисъл да се въздържа от свинско и пилешко месо, морски дарове, маслини, царевица, леща, ядки - особено фъстъци, алкохол. За номадите, въпреки цялата им гъвкавост и адаптивност, са характерни липсата на защита срещу редки вируси и склонност към автоимунни заболявания. Те имат склонност към наднормено тегло и затлъстяване.

Група IV (или AB)

Наречена е “мистерия”. Тя е най-младата от историческа гледна точка. Първите представители на този сравнително рядък тип се появяват преди по-малко от хиляда години и илюстрират еволюцията в действие, съчетавайки характеристиките на съвсем различните групи I и II. Днес по-малко от 10% от световното население може да се похвали с този мистериозен смесен тип.

Ако възнамеряват да отслабнат и да подобрят метаболизма си, тези хора трябва да ядат соя в различни форми, риба, тофу, хайвер, млечни продукти, зелени зеленчуци, плодове, ориз, сухо червено вино. В същото време трябва да избягват червено месо, вътрешности, колбаси, елда, царевица, пшеница, портокали, банани, кокосови орехи, манго, нар.

Загадъчните граждани се характеризират с нестабилност на нервната система, предразположение към рак, инсулти и инфаркти, както и със слаб стомашно-чревен тракт. Но имунната им система се отличава с чувствителност и приспособимост към новите условия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве