Кръв и нов вид дузпи на старта на сезона в Англия

По изключително любопитен начин бе даден старт на новия сезон във Висшата лига на Англия. „Арсенал“ спечели „Комюнити Шийлд“ след 1:1 в редовното време във финала с „Челси“ и 4:1 при дузпите.

За пръв път в историята на клубния футбол, двубоят бе решен след нов вид изпълнения от бялата точка – правилото „АББА“.

За разлика от стандартната система, при "АББА" първо дузпа изпълнява отбор "А", след това отбор "Б" бие втората и третата дузпа, после "А" изпълнява четвъртата и петата дузпа, "Б" - шестата и седмата и така, докато двата тима не бият общо по пет дузпи. По този начин се премахва предимството, което има изпълняващият първи.

В случая на „Уембли“, отбор „А“ бе „Челси“, а развръзката дойде при последователните изпълнения на вратаря на „сините“ Тибо Куртоа и Алваро Мората. И двамата пропуснаха да се разпишат, а последвалите изпълнения на Алекс-Окслейд Чембърлейн и Оливие Жиру осигуриха мечтан старт на „артилеристите“ през новата кампания.

Двубоят бе белязан и от тежка контузия на бранителя на „червените“ Пер Мертезакер. Германецът бе ударен неволно с лакът от Гари Кейхил при борба за първа топка. На мястото на окървавения защитник се появи новото попълнение Сеад Коласинак, успял да изравни в 82-ата минута. Преди това резултатът бе открит от Виктор Моузес (46).

Арсен Венгер, мениджърът на „Арсенал“, изненада с изваждането на Месут Йозил от състава. Алексис Санчес също не взе участие, лекувал контузия в последно време.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят