Кръщават улици в Звездица на космонавти и пилоти

18 улици във варненското село Звездица ще носят имена на български космонавти и летци. Това реши ПК "Култура и духовно развитие" към ОбС -Варна. Предложенията са на жителите в местността "Летище". Две от улиците ще се казват "Генерал-лейтенант Георги Иванов" и "Генерал-майор Александър Александров".

Пет от тях ще бъдат именувани на жени пилоти. Сред тях са Валентина Цветкова, единствената жена командир на правителствен самолет в света, Райна Касабова-първата жена в света, извършила боен полет със самолет, Емилия Гърбова-първата жена пилот на военен реактивен самолет.

Комисията по култура не прие предложението една от улиците в курортната зона да се казва"Ибре курорте", какъвто поздрав си разменяли от години местните виладжии. Отхвърлено беше и искането улица в селото да се казва"Европейска 2017". В най-космическото село у нас 28 улици са наименувани на планети и звезди-"Венера", "Луна", "Сатурн", Андромеда" и др., а централният му площад се казва "Галактика". Звездица се разширява непрекъснато с нови селищни образувания, които влизат в регулация, с модерни къщи и нови улици. Кръщаването им предстои да бъде одобрено от местния парламент на Варна, на чиято административна територия се води селото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони