КС отряза Мая Манолова за частичното изплащане на заплати

Конституционният съд отхвърли искането на омбудсмана на Република България за установяване на противоконституционност на чл. 245, ал. 1 от Кодекса на труда в частта „в размер на 60 на сто от брутното му трудово възнаграждение, но не по-малко от минималната работна заплата“, поради липса на необходимото конституционно мнозинство от 7 гласа за формирането на общи мотиви, съобщиха от КС.

Съдиите Цанка Цанкова, Румен Ненков, Кети Маркова, Анастас Анастасов, Филип Димитров и Таня Райковска гласуваха за отхвърляне на искането като неоснователно.

Съдиите Борис Велчев, Стефка Стоева, Мариана Карагьозова-Финкова и Константин Пенчев гласуваха за уважаване на искането.

Съдиите Гроздан Илиев и Георги Ангелов считат искането за недопустимо, но на различни основания.

Мотивите на решението ще бъдат обявени допълнително.

Мая Манолова сезира КС през април м.г. за чл. 245, ал. 1 от Кодекса на труда, според който работодателите при финансови затруднения изплащат на своите работници до 60% от дължимите възнаграждения. Разпоредбата съдържа вътрешно противоречие, защото работникът бива ощетен от своя работодател, тъй като си изпълнява задълженията, а му се гарантират едва 60% от неговата заплата, смята омбудсманът.

Според Манолова чл. 48 ал. 5 от Конституцията е пределно ясен - за всеки положен труд се изплаща пълно трудово възнаграждение. Въпросният текст от КТ, освен това противоречи и на принципите на правовата и социална държава, според разпоредбите и Преамбюла на българската Конституция.

сезира Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на чл. 245, ал. 1 от Кодекса на труда /КТ/, който задължава работодателите при финансови затруднения да изплащат на своите работници до 60% от дължимите възнаграждения. Разпоредбата съдържа вътрешно противоречие, защото работникът бива ощетен от своя работодател, тъй като си изпълнява задълженията, а му се гарантират едва 60% от неговата заплата.

Според Манолова чл. 48 ал. 5 от Конституцията е пределно ясен - за всеки положен труд се изплаща пълно трудово възнаграждение. Въпросният текст от КТ, освен това противоречи и на принципите на правовата и социална държава, според разпоредбите и Преамбюла на българската Конституция.

 

Оспорената разпоредба от Кодекса на труда:

Чл. 245. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) При добросъвестно изпълнение на трудовите задължения на работника или служителя се гарантира изплащането на трудово възнаграждение в размер 60 на сто от брутното му трудово възнаграждение, но не по-малко от минималната работна заплата за страната.

(2) Разликата до пълния размер на трудовото възнаграждение остава изискуема и се изплаща допълнително заедно със законната лихва.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България