КС: Плевнелиев не може да насрочи избори (обзор)

Президентът Росен Плевнелиев не може да насрочи извънредните парламентарни избори. Това става ясно от определение на Конституционния съд. Магистратите отклониха искането на държавния глава за задължително тълкуване на разпоредбата на чл.  99, ал. 7 от Конституцията на Република България и прекратиха конституционно дело 17/2016. „Забраната за разпускане на парламента през последните три месеца от мандата на президента е несъмнена, разпоредбата е императивна“, мотивира се съдът. Според съдиите няма и празнота в конституцията - ясно е написано, че определянето на датата на изборите е свързана с разпускането на Народното събрание, което президентът не може да направи през последните три месеца от мандата си.

Междувременно стана ясно, че Плевнелиев с готовност поставя задачи на Народното събрание. "Вярвам, че капацитетът на 43-тото Народно събрание не е изчерпан и то може да приеме редица важни законопроекти, сред които на първо място се откроява проектът на Закон за държавния бюджет за 2017 г., както и антикорупционното и антитерористичното законодателство“, заяви държавният глава след срещата си с Реформаторския блок. Той припомни, че депутатите трябва да отговорят на въпросите за референдума до три месеца от момента на самия референдум, т.е. до 6 февруари.

Лидерът на СДС Божидар Лукарски и Найден Зеленогорски декларираха, че РБ няма да прави кабинет и няма да дава свои за министри в служебно правителство на Плевнелиев.

Държавният глава проведе консултации и с ДПС. Лидерът на движението Мустафа Карадайъ бе категоричен, че няма вариант за съставяне на правителство в рамките на 43-тото Народно събрание.

"Неведнъж сме си давали оценката за начина, по който се формира мнозинството, че то е порочно и това правителство също така беше излъчено“, подчерта председателят на партията, според когото оставката на кабинета „Борисов 2“ дори била закъсняла..

"ДПС ще участва в различни правителства, ако народът даде мандат, но в това НС различните формули са изчерпани", категоричен бе Карадайъ.

Консултациите при президента ще продължат и днес със срещи с Патриотичния фронт и БДЦ.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика