Куба отбелязва 60 години от победата на революцията

Куба отбелязва 60-тата годишнина от победата на революцията. В Сантяго де Куба беше организирано празненство, като на площада, на който Фидел Кастро обявява победата, беше издигнат огромен кубински флаг, предаде БНР.

В Туитър президентът Мигел Диас-Канел написа, че това е празник на радостта и защитата на всичко, което са построили народът на Куба и революционното правителство. „Чест и слава на този, който през януари 1959 година сложи край на диктатурата на Батиста и извоюва името Остров на свободата за Куба“, се казва още в съобщението.

Венецуелският президент Николас Мадуро поздрави „героичния кубински народ“ като похвали неговата съпротива и достойнство през „60 години на саможертви, борби и блокада“. Боливийският лидер Ево Моралес пък каза, че кубинската революция е „родила светлината на надеждата и несломимата воля за освобождението на хората“.

Куба не е против това да изгражда отношения със Съединените щати, но това не трябва да става от позиция на силата. Това заяви първият секретар на Централния комитет на Комунистическата партия Раул Кастро на церемония по повод 60-тата годишнина от победата на революцията.

По думите му кубинците са успели да се противопоставят на империализма в продължение на 60 години и затова не се страхуват от езика на силата и заплахите. Кастро обаче подчерта, че Хавана е готова към цивилизовано съвместно съществуване и уважително отношение с Вашингтон. Той заяви още, че световната общност не трябва да оставя без внимание преследванията на приятелски настроените към Куба политици в Латинска Америка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България