Кузман Илиев - талантът с много лица ON AIR

„Свидетели сме на сериозен интелектуален и геополитически провинционализъм“, казва телевизионният водещ

Авторът на едни от най-четените анализи в “Труд”, Кузман Илиев, е явление сред младото поколение журналисти. Има многостранни интереси – от политика и икономика, през философия, до литература, а убедителните му изяви на различни медийни платформи разкриват повече от един талант. Широката публика го познава от ТВ екрана. Водещ е на вечерната публицистика в Bulgaria ON AIR, а в бизнес канала Bloomberg TV Bulgaria има авторско предаване (заедно с Владимир Сиркаров). Коментарна рубрика в Bloomberg TV предизвиква бурни дискусии в социалните мрежи. Неслучайно за анализ по външнополитически и икономически теми все по-често го търсят и другите големи телевизии. Виждаме го и като участник в публични дебати и лекции, участвал е в конференцията TED. А четящата публика, която следи задълбочените му анализи във вестник “Труд” за проблемите в Близкия Изток, САЩ и Европа, бързо се разраства.

Интересът на Кузман към процесите, които местят пластовете на света, датира още от студентските години, когато прави магистратура по публичен мениджмънт в университета IEP в Тулуза, Франция.

Категоричен е, че българските медии не отделят достатъчно място на външнополитическите новини и анализи.

“Свидетели сме на сериозен интелектуален и геополитически провинционализъм. Разбирането, което се налага масово в медиите, а и в учебните заведения, които преподават журналистика, е, че хората се интересуват основно от вътрешните проблеми в страната. Това донякъде е така, но е знак за липса на културни натрупвания и познания, освен това е абдикация от теми, които са в пъти по-определящи от това кой политик какво заяждане е направил в парламента”, коментира той, като посочва за пример случаите, в които свободите и правата на хората в една страна страдат заради военна експанзия на други държави. “В днешния глобален контекст това засяга всички и обикновено означава, че има условия за най-страшната от икономическа и социална гледна точка заплаха – война”, допълва водещият.

В телевизионните си коментари и публикации Кузман Илиев не се страхува да заема “непопулярни” позиции. В разгара на медийната война срещу Тръмп, например, той обясни защо новоизбраният президент е по-малкото зло за света, открито предупреждава и за може би неизбежната трета световна война в Близкия Изток. Много цени обратната връзка от публиката. Не смята, че има маловажен зрител или читател, затова винаги се включва в разгорещените дискусии, които анализите му предизвикват.

Писането му е страст и независимо от тежкия си работен график, сяда на компютъра винаги, когато има какво да каже – най-често по темите геополитика, политическа философия, икономика, финанси. И докато този свой талант той развива сам, таланта му за телевизия открива Милен Цветков преди ... години, след като вижда негово участие в кабелна телевизия по студентска тема. Именно по време на работата си с именития водещ Кузман вижда пресечната точка между телевизията и една от областите, които силно го вълнуват - икономиката. Още преди да завършат НБУ, с Влади Сиркаров започват да обмислят концепции за предаване. Виждат в Bulgaria ON AIR /тогава икономическа ТВ/ чудесна платформа за достъпно и атрактивно представена икономическа тематика, която реално ще е от полза за хората. “Спестявания, доходи, стандарт, възможности и свободи – залозите са твърде големи. Да не се интересува от тези процеси човек, е като да не се интересува от здравето си”, казва той (ядосан, че много хора все още не го разбират).

Дебютът му в Bulgaria ON AIR е при самия старт на телевизията, с 15-минутна рубрика за финансови пазари. Не след дълго стартира и общото им предаване със Сиркаров Boom & Bust (вече по Bloomberg TV Bulgaria). Междувременно Кузман не спира да наблюдава как работят медиите по света, гледа купища американски, френски и английски предавания за политика и икономика, следи редовно аналитични сайтове и други подбрани източници. Наблюдава работата и на водещите, които много уважава - Ивайло Лаков, Слави Трифонов, Кеворк Кеворкян и разбира се, Милен Цветков.

Ръководството на телевизията бързо вижда потенциала на Кузман и малко след смяната на профила на Bulgaria ON AIR на политематичен, той става лице на централното коментарно студио Денят ON AIR след вечерните новини (редува се със Сиркаров). Към това предизвикателство го привлича най-вече жанрът анализ.

“Той е ключов с възможността да се тестват аргументите на онези, които защитават и прокарват политиките, нагледно и в реално време. В него се крие добавената стойност, сложните вериги на обещания-действия-последствия, които могат да бъдат разплетени още в началото. Анализът е форма на съвременна агора, на пряка демокрация, поне в процеса на обсъждане”, коментира той.

В професията си Кузман е изпадал и в куриозни моменти, които са неизбежни за живия ефир. Eкранното му присъствие и в двете телевизии от групата Инвестор.БГ - Bulgaria ON AIR и Bloomberg TV Bulgaria – създава и забавни ситуации. В един напълно обикновен ден с поредния сериозен ефир, в който се разискват важните теми от деня, студиото на Денят ON AIR е “оживено” от объркан гост. В очакване на поредния си събеседник, потънал в сериозни въпроси, Кузман с изненада вижда, че в студиото му е дошъл друг човек. Гостът, очевидно пристигнал в последния момент, го разпознал като “правилния” водещ. Оказва се, че е трябвало да влезе в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Уловката е, че двете телевизии са в две съседни сгради с общ вход. Кузман отиграва ситуацията почти хладнокръвно, дори насочва госта към правилното студио, но с тази случка и до днес се шегуват в екипа... и имат едно наум.

Дали заради телевизионния си талант или непрекъснатото четене и трупане на знания, Кузман е и много добър лектор. Събира вниманието на младата аудитория на различни образователни събития и инициативи. Познават го студентите в НБУ, Американския университет и много други. Търсен участник е в различни бизнес конференции и дискусии, неведнъж е представял и нови книги за политическа и икономическа философия.

За да успява в наситения график, разчита на старание, дисциплина и постоянство.

“Режимът ми е като на професионален спортист и ако някой мисли, че е просто говорилня – да заповяда и да опита”.

Колегите му подсказват, че тук помага и страстта, с която се хвърля във всяко ново начинание.

Въпреки всичко, когато дойде време за почивка, той е човек на живота. Обича киното, пътешествията, тренира активно крос-фит и нетрадиционния за българските ширини спорт скуош. Забавленията и контактите – с правилните хора – са много важна съставка от рецептата му за щастие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица