Куйович остава в затвора

Снимки: Пламен Стоименов

Будимир Куйович поиска да излезе предсрочно от затвора, но Софийският градски съд (СГС) отхвърли молбата му. Той беше осъден окончателно от ВКС на 16 години затвор през 2010 г. Наказанието му е общо за няколко различни престъпления, сред които ръководство и участие в организирана престъпна група с цел трафик на наркотици.

СГС подчерта, че Куйович е награждаван, през последните 5 години не е наказван. Справя се с трудовите си задължения и съвестно ги изпълнява. Рискът от рецидив е в ниски стойности. Въпреки това обаче според СГС все още е рано да бъде освободен от затвора. Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Адвокатите на Куйович посочиха, че той е излежал повече от половината от присъдата си - над 8 години от общо 16 г. Освен това режимът му е бил променен в по-лек, а оценката за риск от рецидив е намаляла от 51 на 33 точки. Според адвокатите му той е осъзнал престъпленията и се е поправил. В момента Куйович лежи в Казичене и работи. Няколко пъти е бил награждаван с отпуск и се е връщал обратно зад решетките. Освен това здравословното му състояние е влошено.

Според прокуратурата и представителя на администрацията на затвора, медицинските документи не трябва да се вземат предвид, тъй като основният въпрос пред съда е дали Куйович се е поправил.

Прокурор Андрей Янкулов подчерта, че престъпленията, за които е осъден, са тежки умишлени и макар че има положително развитие в затвора, той не трябва да бъде пуснат на свобода. От администрацията на затвора посочиха, че е рано да се говори за устойчиво поправено поведение, а това, че се е завръщал от домашен отпуск, е негово задължение. Според администрацията на затвора, все още не са изпълнени целите на присъдата и е рано да се говори за условно предсрочно освобождаване от затвора. "Моля да бъда освободен. Осъзнавам престъпленията, които съм извършил", каза пред СГС затворникът.

През 2010 г. по делото, освен Куйович присъди получиха още трима души. Михаил Янков беше осъден на 15 години затвор и 200 000 лева глоба, а Стойко Дойчев на 10 години затвор и глоба от 100 000 лева. Николай Писков получи 10 години в затвора и глоба от 100 000 лева. Всички те бяха признати за виновни за участие в престъпна група за трафик на наркотици.

След задържането на четиримата в края на декември 2007 г. тогавашният главен секретар на МВР Илия Илиев подаде оставка заради случая.

По случая "Куйович" беше създадена в парламента временна анкетна комисия. Изводът от нейния доклад бе, че по отношение на Будимир Куйович не е бил разпъван чадър и не е имало покровителство от ръководството на МВР.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право