Кукленият театър в Пловдив празнува 70-годишен юбилей

Държавният куклен театър в Пловдив ще отбележи тази събота 70-годишнината от първото детско представление, играно в града под тепетата с кукли марионетки на 7 януари 1947 година. Именно тази дата се смята за начало на Кукления театър в Пловдив, а негов основоположник е Георги Сараванов, участвал в първата пиеса на местна сцена - "Най-голямата награда".

70-годишният юбилей на Държавния куклен театър в Пловдив ще бъде отпразнуван на 16 януари с ретроспективна постановка, съобщи неговият директор Виктор Бойчев. Спектакълът обаче ще бъде "само за вътрешна консумация", тъй като залата на Кукления театър със сигурност ще се окаже тесен, за да побере всички живи артисти, играли на сцената му през всичките тези 70 години.

От складовете пък ще бъдат извадени куклите, радвали няколко поколения малки и големи пловдивчани. За тях афишът в началото на 2017 г. предлага куклените пиеси "Пещерна приказка", "Малкият принц" и др., а първата премиера през новата година ще е "Цар Салтан" на Александър Пушкин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони