Кулата и базиликата на Перперикон чакат туристи

Част от финансирането за благоустройството вече е осигурено, съобщи проф. Николай Овчаров

Реставрираната западна част на акропола на Перперикон заедно с прочутата средновековна кула посрещат първите туристи напролет. Благоустройството на скалния град се прави с 1,5 млн. лева, осигурени по проект на така наречения Норвежки фонд, съобщи пред “Труд” проф. Николай Овчаров.

По думите му кандидатстването за средства продължава. Екипът се надява да може да възстанови и базиликата, която бе открита през лятото, така че тя да оживее за туристите.

Междувременно до 28 април най-западната част на Перперикон трябва да е готова. Главната кула там ще може да се види отвътре. В нея ще има изградени етажи, по които хората ще се изкачват и ще гледат акропола от високо. “Ще възстановим и близо 10 сгради. Те ще бъдат консервирани и издигнати на определена височина заедно с крепостните стени”, уточни археологът.

“С община Кърджали кандидатстваме и по още няколко проекта. Вероятно на базиликата и комплекса, който предстои да бъде разкрит това лято, ще им бъде направена анастилоза, което означава пресъздаване на облика на храма, без да се стига до крайности - като правене на нови църкви и пр., на които аз не съм привърженик. Базиликата е добре запазена. Имаме цели колони, които могат да бъдат издигнати. С оригинални камъни и зидове това ще бъде едно от привлекателните места на Перперикон”, уточни проф. Овчаров.

За миналата година близо 200 000 лв. са събраните такси от паркинг и билети за Перперикон.

Мястото е пример как трябва да се прави културно-исторически туризъм, допълни проф. Овчаров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България