С тънкостите и тайните на арабската кухня започна поредицата "Кулинарни ателиета" във Варна, която се провежда под мотото "Път към нови приятели". Организатор е фондация "Обществен дарителски фонд за Варна", според която започналите кулинарни срещи ще събират хората от различни националности, които живеят в морската столица и ще градят мостове между различните култури.
Гостите на първото кулинарно ателие дегустираха традиционни арабски ястия - фалафел-кютенца от нахут, узи-ястие от месо, ориз и грах, запечени в тънка кора, табуле, лабне, мутабъл и прочутите десерти -грис и баклава с крем. Кулинарните изкушения бяха приготвени от майсторите Наим Апраус и Махамад Ел Хаж, които живеят и работят във Варна.
Историята на арабската кухня, която е добре позната по света, представи шеф Крис, съосновател на Институт по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт - Варна. В него студенти от над 40 страни придобиват отлично образование в областите: бизнес, маркетинг, информационни технологии, компютърни науки, туризъм, хотелски мениджмънт и кулинарни изкуства.
Специален гост на събитието беше и Н. Пр. Лино Бианко,посланик на Малта в България и Румъния.
Кулинарните ателиета, които ще се провеждат и през следващите месеци, се реализират в рамките на проект 04/17-ECA-70, финансиран от Global Fund for Community Foundations.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш