Културата на държавата се познава по тоалетните

Медиите по света са изгубени в превода на обидна реплика на Доналд Тръмп

Най-съвършените технически WC се намират днес в Япония

0203_2_211456За да разберете какво е духовното и икономическо ниво на една държава, не е необходимо да ходите в библиотеката на Британския музей, а да надникнете в обществените тоалетни.

Степента на чистота и редът в тях са огледало на цялостното състояние на нацията. Затова не бива да се учудваме, че най-съвършените технически тоалетни се намират днес в Япония.

За тези WC максими припомни преди дни американският президент Доналд Тръмп.

Известният с пиперливия си език Тръмп надмина себе си - на заседание в Белия дом, посветено на миграционната реформа, той попита: “За какво са ни имигранти от shithole (букв. “лайняни”) държави?”

Очевидно той имаше предвид Хаити, Ел Салвадор и африкански страни – държави, в които тоалетната е просто дупка в земята.

С това изказване Тръмп хвърли в потрес световните медии, които закършиха ръце как да преведат не много приличната за държавен глава думичка.

Някои подходиха соломоновски, като предпочетоха вместо буквално да преведат изказването му, да заложат на смисловото му тълкуване и съобщиха, че Тръмп недоволства от “мизерните държави”.

Китайските средства за масова информация пък отидоха съвсем далеч в тълкуването. Вероятно в желанието си да избегнат вулгарни изрази, каквито не подхождат на държавен глава, с когото китайският лидер демонстрира приятелски отношения, те преведоха думичката като “лоши” държави.

Най-буквален превод си позволиха медиите в Япония. Най-точна бе японската служба на Би Би Си, която посочи, че използваната от Тръмп дума означава резервоар, в който се събират екскременти.

Или казано на български – селски кенеф с дупка на двора.

 

Бурни реакции

Африканският съюз поиска официално извинение от американския президент Доналд Тръмп заради твърдението, че държавите в Африка са “клоаки”.

Мисията на организацията във Вашингтон изрази възмущение от думите на Тръмп и допълни, че администрацията му явно не разбира африканците. И в швейцарския град Берн ще изразят недоволството си от американския държавен глава, като ще протестират срещу участието му в Световния икономически форум в Давос.

Говорителят на ООН за човешките права Рупърт Колвил заяви: “ Това са шокиращи и срамни коментари от президента на Съединените щати. Съжалявам, но няма друга подходяща дума, освен “расист”.

“Подобни коментари - продължи той - поставени в контекста на други забележки на президента относно мексиканците или насилието в Шарлотсвил, застават срещу ценностите, за които светът се бори от края на Втората световна война. Те отварят вратата на най-лошата страна на човечеството.”

 

За европредседателството

Лукс за гостите от Европа

Пълно санитарно обзавеждане (висок клас умивалници, писоари, тоалетни чинии - моноблок или със структура за вграждане, сешоари, държачи за тоалетна хартия, четка за WC, огледала и др.). Това беше част от заданието в обществената поръчка „Проектиране, преустройство и адаптация на основната сграда на НДК за нуждите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.“.

Поръчката беше обявена от „Национален дворец на културата - Конгресен център /НДККЦ/ - София“ ЕАД на 21 юли 2016 г. За изпълнител беше избран „Галчев инженеринг“ ЕООД. Няма данни каква част от общата стойност е била цената на ремонта на тоалетните.

 

Припомняне

Скандалът с турския нужник

03-1Скандалния чешки скулптор Давид Черни представи страната ни като тоалетна в проекта на чешкото председателство „Ентропа” през 2009 г.

Според Черни изложбата цели да представи всяка една от страните-членки по ироничен и гротесков начин, който изобразява пречупването на клишетата.

Идеята за изобразяването на България под тази форма не е негова, а на един от неговите колеги. Тя дошла от спомен от неговото детство, когато двамата изкарали няколко летни ваканции на българското Черноморие.

По думите му България е красива страна и всеки от екскурзията я е харесал много. Единственото което ни учуди, бяха турските тоалетни, които - допълни Черни, като деца ние не можехме да разберем добре.

„Впоследствие, посочи той, с моя колега, решихме, че въпросната тоалетна е единственото нещо, което според туристите различава България от останалите европейски страни.” Той не искал по никакъв начин да обиди или унижи България.

След протести от наша страна инсталацията бе свалена.

 

История

Веспасиан и защо парите не миришат

03-22500 години преди новата ера се появяват първите помещения, напомнящи тоалетни в Индия и Пакистан. Подобни са намерени в Китай, Египет и Древен Рим. Те позволяват измиване с вода и са свързани с обща дренажна система. В Рим тоалетните били обикновено част от обществените бани.

Римският император Веспасиан използвал всякакви мерки, дори и незаконни като продажбите на длъжности, за да напълни хазната и това дало нужния резултат. Според биографа му Светоний той добре оползотворил събраните по непристоен начин средства. За да увеличи попълненията в бюджета, Веспасиан силно увеличил данъците, като най-голям присмех заслужил с данъка за обществените тоалетни. Според разказа на Светоний синът му Тит Флавий изразил открито несъгласие с налагането на този данък, но в отговор Веспасиан взел една шепа монети, пъхнал ги под носа на сина си и му казал „Не миришат, нали?” (лат. Pecunia non olet).

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл