Културни дейци от България обсъдиха реформата в авторското право с ключови евродепутати в Брюксел

Във вторник, 21 март 2017 г., петима българи – културни дейци, посетиха Европарламента в Брюксел по покана на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел. В рамките на посещението те проведоха работни срещи с двама от най-активните по европейската реформа евродепутати – Аксел Фос и Сабине Ферхайен от Германия. По-късно днес те ще участват първата по рода си среща с новоизбрания председател на Европейския парламент Антонио Таяни „Парламент на гражданите“ заедно с граждани от всички краища на ЕС

Участниците в срещите се обединиха около тезата, че е необходима актуализация на сегашната правна рамка за авторското право, отразяваща последиците от процеса на дигитализация. Ферхайен, която е координатор на Групата на ЕНП в Комисията на Европейския парламент по култура и образование на ЕП коментира, че е важно творците да получават справедлив дял при ползването на създадените от тях творби. Според нея платформите като Spotify, iTunes и Youtube изконно променят начина, по който слушаме музика и гледаме филми и музикални клипове.

Фос, който заедно с бълграския евродепутат Ева Майдел е докладчик на ЕП по за договорите за предлагане на цифрово съдържание, коментира, че много важен аспект в реформата е начинът, по който се изпозват личните данни. Според него е важно потребителите да знаят какво се случва с тяхната лична информация и дали компаниите ги използват за генерирането на допълнителни приходи.

От българска страна в делегацията участват Йордан Радичков, внук на класика Йордан Радичков, писател и общественик, Йоанна Драгнева, музикант и общински съветник в Столична община, Димитър Солаков, съвременен български визуален артист, Яна Генова, ръководител на Къщата за литература и превод и Ясен Гешев, основател на Urban Creatures и Urban Art Foundation.

Следете Trud News вече и в Telegram
Избори 2023. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика