Кунева не признава за изчезналите пари за наука. “Труд” прилага факсимиле на документ, доказващ обратното

Просветният министър в оставка Меглена Кунева отрече някога да е подписвала договор за дарение в размер на 250 000 евро за българската наука от страна на Германия, които са изчезнали. Дори намеси прокуратурата. Твърдението е във връзка с публикация на “Труд” от 19 декември .

В отговор “Труд” прилага факсимиле на документа за предоставената сума, под който от българска страна стоят името на Кунева и това на директора на “Канцелария и административно обслужване” в МОН - Красимира Коева (заверила „Вярно с оригинала”), а от германска страна - това на г-н Гюнтер Йониц в качеството му на председател на организацията дарител.

Документът, подписан на 20 април 2016 г., е върху официална бланка на МОН. На нея са положени печат на ведомството, подписи на получател и дарител, както и заверка “Вярно с оригинала”. В текста ясно се посочва, че средствата в размер на 488 750 лв. са предназначени единствено за клинични изпитания и експериментална научна изследователска дейност в лечебните заведения и техните бази в страната ни.

Получатели е трябвало да станат Българската академия на науките и Министерството на здравеопазването, но следите на парите се губят. От запитване до БАН става ясно, че в академията дори не са чували за подобно финансиране.

Въпреки това след публикацията на вестника на челната страница на сайта на МОН в понеделник се твърдеше следното: “Недоумение буди и твърдението на изданието, че притежава копие на договор за безвъзмездно предоставяне на средства, но не публикува факсимиле от него. Тъй като такъв договор никога не е подписван, представянето на подобен документ би било индикация за документно престъпление, което прокуратурата би трябвало да разследва. Считаме, че вестникът нарушава нормите на Етичния кодекс на българските журналисти.”

Днес „Труд” публикува документа. На ход е прокуратурата. Прилагаме го.

Закъсняла позиция

След дъжд качулка

В продължение на близо месец и половина от МОН отказваха да отговорят на запитването на “Труд” къде са парите, както и как и защо Кунева е станала техен разпоредител. След публикацията ни от 19 декември моментално получихме отговор - същия като позицията на сайта на ведомството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование