Кунева: Парите за образование не бива да намаляват

Ìèíèñòúð Ìåãëåíà Êóíåâà ñå ñðåùíà ñ øóìåíñêè ñòóäåíòè, áúäåùè ó÷èòåëè

"Има още много какво да се прави за образованието", обяви министър Меглена Кунева, попитана за постигнатото 10% увеличение на учителските заплати. В Шумен в петък тя дойде за среща разговор с бъдещи педагози, обучавани в университета "Еп.Константин Преславски". "Не че 10% са толкова решаващи, но са знак за важността на тази професия", каза Кунева. И настоя: "Въпросът е парите за образование да не намаляват. И каквото успеем да увеличим, като брутен вътрешен продукт, ние трябва да го връщаме към образованието".

Според нея, ако сега не вземем мерки, резки и мащабни, ние сме в много сериозен проблем. "Затова няма да замълча и да отстъпя от това. Като национален приоритет, не виждам нищо по важно от образованието", обясни Кунева.

Пред студентите тя обясни, че останалите висши училища не са приели леко педагогиката да бъде приоритет и да получи превилегии. Медици и прависти са имали претенции. Те не са по-малко важни, но педагогиката е специалност в беда и е нужна повече подкрепа.

При шуменските студенти Кунева идва, защото ВУЗ-ът обучават към 15% от педагогическите кадри в страната, а е всеизвестно, че младите бягат от учителската професия.

Пред медиите тя коментира и рейтинговата система за висшите училища и я определи като напълно обективна. "Факт е, че някои университети са по-напред от други", каза Кунева и посъветва изоставащите да не се взират в критериите на рейтинга, а в резултата си. Посочи, че Софийския университет се е изкачил 50 места нагоре и нека всички го направят и да минат с по 10 места напред. "Оплакването е привилегия в кавички на хората, които не работят упорито", каза министърът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование