Купуваме по-евтини стоки на изплащане

Телевизорът ни се смали с 6 инча, обемът на хладилника е по-малък с 41 литра

Българите купуват по-евтини стоки на изплащане през тази година в сравнение с миналата. Хората предпочитат да спестят пари и взимат по-бюджетни варианти на шест от десетте най-често купувани с кредит стоки. Това са смартфони, телевизори, перални, матраци, хладилници и готварски печки, казаха експерти от банкова институция. При останалите четири групи стоки – лаптопи, дивани, обзавеждане за спалня и климатици има ръст на цените.

Българите вече са по-внимателни при покупките си и предпочитат да не харчат много пари за битова техника. Заради тази нова тенденция от банката отчитат, че смартфонът, за който българите търсят финансиране, е с 40% по-евтин от този, който са купували през 2018 г. Цената му варира между 530 лв. и 580 лв., при почти 1000 лв. през 2018 г. и е най-търсената стока на изплащане в момента. Въпреки поевтиняването, характеристиките на смартфоните не се променят съществено, показва проучването. При черната техника се забелязва, че най-купуваният телевизор на изплащане се е смалил с 6 инча и е поевтинял с 330 лв. При лаптопите се забелязва тенденция за увеличаване на тавана на сумата за изплащане от 700 лв. на 5000 лв., но има и по-ниска минимална цена от 450 лв.

При покупка на бяла техника бюджетът също намалява – най-търсеният модел хладилник на изплащане през 2019 г. е със 100 лв. по-евтин от най-предпочитания през 2018 г. и с 41 литра по-малък обем. При пералните също се забелязва поевтиняване като цената при купуване на изплащане вече има таван от 640 лв. Климатиците на изплащане са поскъпнали средно с 50 лв. за година до 950 лв., а диваните - с 30 лв. до средно 1150 лв. Най-много се е вдигнала цената за обзавеждане на спалня - със 150 лв. до средно 950 лв.

Българите изплащат домакинските си уреди най-често за една година, което е по-бързо отколкото жителите на Румъния, Словакия, Чехия и Унгария. За сравнение в Румъния изплащат кредита си за 14 месеца, а в Унгария за 20 месеца. Средната сума на стоките на изплащане у нас е една от най-ниските - 420 евро, в Румъния е 427 евро, а в Словакия е 624 евро. Същевременно българите дават по-голям дял от доходите си за изплащане на стоките спрямо жителите на Унгария, Словакия и Румъния.

Най-голям оборот има през ноември и декември

За празниците пазаруваме двойно

През ноември и декември пазаруваме два пъти повече стоки на изплащане, пресмятат експерти от банковата институция. Причините за ръст на оборотите при продажбите на уреди за дома и мобилни телефони са намаленията за “Черния петък“, който тази година ще се проведе на 29 ноември, както и подаръците за коледните и новогодишните празници. През този период от годината хората пазаруват повече черна техника, отколкото бяла. Причината за това е, че мобилни телефони, таблети, лаптопи и телевизори често се купуват за подарък, докато хладилникът и пералнята се смятат за необходимост в дома и хората ги купуват при нужда, а на за да направят по-весели коледните и новогодишните празници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари