Купуваме 50% по-малко нови коли от гърците

През месец май продажбите на нови коли в България се увеличават с 10% до 3641 бройки.

Германците ни изпреварват осем пъти по автомобили

От януари до май продажбите у нас се увеличават с 3,9% до 15068 бройки

В Румъния ръстът на сделките е с 20%

Стандартът ни на живот е около половината от този на средния европейски гражданин. А на гърците е 67% от средното ниво в ЕС. Но по отношение на покупки на нови коли сме над два пъти по-бедни от гърците, показват данни на Асоциацията на европейските производители на автомобили.

За първите пет месеца на годината в България са регистрирани 15 068 нави коли, което е ръст с 3,9%. Но е важно да се погледне какви са продажбите на фона на населението в страната. Оказва се, че на всеки 470 души в България е купен по един нов автомобил, което ни нарежда на последно място в ЕС. В Гърция купуват над два пъти повече нови коли - на 205 души е регистриран по един автомобил.

Най-близо до нас е Румъния, където на 340 души се пада по една нова кола. Но доходите в Румъния явно нарастват доста по-бързо от нашите. Продажбите на нови автомобили в Румъния от януари до май са нараснали пет пъти повече отколкото у нас - с над 20%. На трето място в негативната класация е Латвия с автомобил на 247 души. Четвъртата позиция е за Гърция.

За целия ЕС на всеки 76 души е продаден по един нови автомобил. Най-добре се представя Люксембург, където на 22 местни жители е купен по един автомобил. Челната тройка се допълва от Белгия с нова кола на 43 души, и Германия - на 54 местни граждани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика