Куркумата бори депресия и Алцхаймер

Учените от Калифорнийския университет в Лос Анджелис са категорични, че съединението куркумин, което се съдържа в подправката, повишава настроението и подобрява паметта

Притежава значими противовъзпалителни и антиоксидантни свойства

Куркумата е силен антидепресант и помага значително за подобряването на паметта и при борбата с Алцхаймер. Това твърдят учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

Тяхно скорошно проучване показва, че съединението куркумин, което се съдържа в подправката, повишава настроението, а редовната му употреба подобрява способността ни да помним по-добре и за по-дълго време, както и когнитивните функции на мозъка.

В рамките на изследвания на тъкани учените заключили, че куркуминът притежава значими противовъзпалителни и антиоксидантни свойства в лабораторна среда.

Активността му е съпоставима с тази на промишлените лекарствени препарати и може да допринесе за спиране развитието на болестта на Алцхаймер.

Използването на куркума в храната стимулира активността на амигдалата и хипоталамуса - мозъчни зони, които “отговарят” за спомените, впечатленията и емоционалността.

Оказва се, че подправката вероятно е най-добрият природен антидепресант за онези, чиято работа и начин на живот са свързани с много стрес.

В предишни проучвания на американски изследователи пък става ясно, че куркумата е силен имуностимулатор и има завидни антибактериални и противовъзпалителни свойства. Поради тези негови полезни качества се използва и в приготвянето на домашни пасти за зъби и маски за лице.

Учените от Калифорнийския университет напомнят, че не на всички хора им понася куркумата и нейните съединения. Някои потребители, които я използват като подправка в храната, получават гадене и имат стомашни болки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука