100 лeва за линейка плащат летовници по морето

Снимка: Архив

Летовниците в Слънчев бряг плащат между 100 и 120 лв. минимум за пристигането на линейка от частна клиника. По груби сметки излиза, че линейките вземат над 20 лева на километър. Транспортът с частна линейка от Златните е за около 50 лв., тъй като към базовата такса за превоз от 30 лв. в рамките на града се добавя левче за всеки допълнителен километър.

Космически цени за медицинска помощ изправят на нокти и тази година туристите по морето, установи проверка на „Труд“. Най-потърпевши са чужденците, които командировани екипи в частни медицински центрове дерат с по 60 паунда за обикновен преглед. Източник на „Труд“, даващ дежурства във въпросните центрове, разкри и схема за източване на здравни застраховки на западни туристи. След преглед чужденците задължително се пренасочват към лечебно заведение, чийто собственик държи и медицинския център. Там на пациента се извършват допълнителни изследвания и процедури, пише се епикриза и се представя пред застрахователя. Цените за услугите са европейски - операция на апандисит например струва 10 000 евро. Частни лица също разкриват временни кабинети по курортите, защото през лятото това е един от печелившите бизнеси.

Лекарите в комплексите край Варна вземат тройно повече от колегите си в града. По традиция нито една от близо 20 сезонни практики няма договор със здравната каса. Първичният преглед с рецепта за настинка или стомашно разстройство на Златни пясъци и Св. св. Константин и Елена струва на българските почиващи 90-100 лв., но на места искат и по 140 лв., докато в поликлиниките във Варна цените са 30 лв. за европейци и 50 лв. за граждани на трети страни. Още по-голяма е разликата за инжекции. За мускулна в града искат 4 лв., а в комплексите - 20 лв., а за венозна вместо 5 лв. в хотелските кабинети прибират 30 лв. Обработката на рана в курортите излиза 40 лв., с 10 лв. по-малко е ваденето на кърлеж, докато във Варна тези платени услуги са двойно по-евтини. Сметката може да набъбне и над 500 лв., ако туристът е повален от чревен вирус и има нужда от вливания. Тежките случаи обаче се карат до болници във Варна.

Безбожно скъпа - 90 лева, е електрокардиограмата в курорта Слънчев бряг. Тя би трябвало да е 30-40 лева. Иначе прегледът струва 95 лева, венозна инжекция е 40 лева, а мускулна 30 лева. Вадене на зъб в курорта върви между 80 и 100 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България