Курсанти и офицери представят НВУ в над 300 училища в страната

Снимки: НВУ

Две трети от кадетите се класират за военния ВУЗ на ранния прием

Курсанти и офицери презентират Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново в над 300 училища в страната. Тази практика преди старта на приемната кампания, се прилага от 2001 г. Тогава представянето на военния ВУЗ е било направено пред единайсетокласници в 89 школа. В по-малките населени места пред зрелостниците се изправят курсанти, които са възпитаници на съответното училище и разказват с гордост за живота и обучението във военния университет.

Така на приемни изпити преди година се явили 12 младежи от едно и също училище в Полски Тръмбеш, а други 11 момчета и момичета пък били от един регион на страната. Колкото курсанти били приети в предишния випуск от Смолян, толкова и завършили и сега са офицери. От ръководството на висшето военно училище изтъкват още, че се явяват и много кандидати от София и Пловдив, както за военни, така и за граждански специалности.

„Подготвяме новата кампания за прием на курсанти и студенти. Отново ще се признават оценките от зрелостните изпити. Имаме сериозна статистика откъде са успелите кандидати за бъдещи офицери. При визитите ни в училищата прави впечатление, че зрелостниците се впечатляват от това, че обучението в НВУ е безплатно, че има задължително общежитие и най-вече, че след завършване професионалната им реализация е гарантирана“, обяснява м-р Иван Георгиева от „Връзки с обществеността“ в НВУ.

Тя споделя, че от февруари започва ранния прием. За улеснение на кандидатите от 7-8 години се провеждат изнесени изпити в отделни градове.

„Това спестява разходи на младежите. При организацията на провеждането на общообразователния тест и тестовете по чужд език и психологическа пригодност, помагат Военните окръжия по места. До края на март минават и медицинските прегледи. Практиката показва, че на ранните изпити се явяват повече кандидати и 2/3-ти от приетите курсанти са от тази кампания“, изтъква м-р Георгиева.

Само преди месец клетва положиха 163-ма първокурсници курсанти от 146-я випуск на военното училище. Не един са случаите на завършили граждански специалности след това да кандидатстват за курсанти.

Бъдещите офицери са категорични, че обучението в Националния военен университет е на много високо ниво и позволява сериозна научна и изследователска дейност. Животът в военния ВУЗ е интересен, момчетата и момичетата под пагон могат да се включат в извънучебни занимания, каквито предлагат клубовете за народни танци, физика, приложна електроника и фотография. Скоро ще започне да действа и клуб „Традиции и бъдеще“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България