Кутев: 9 г. управляващите не могат да напишат ключов закон и това означава само едно – некомпетентност

"Взимам думата за декларация от името на БСП, защото за мен вчерашният ден беше специален. Специален го направи протестът на майките на деца с увреждания. За мен вчерашният протест на майките, а и на всички хора с увреждания, показа, че в България има живо гражданско общество, което е в състояние да контролира властта. Всяка власт, независимо кой я представлява. Тези крехки жени проявиха повече мъжество от болшинството мъжища в днешната власт, начело с министър-председателя. Никой до вчера не вярваше, че няколко майки, измъчени от трудности и безпаричие, ще имат храбростта и силата да се противопоставят на цялата държавата". Това заяви от парламентарната трибуна Антон Кутев от БСП.

"Колеги, през последните няколко месеца тези жени видяха най-грозното лице на псевдодемокрацията, в която живеем. Заплашваха ги, разделяха ги, „предупреждаваха ги“, загрижено ги съветваха, дублираха им палатковия лагер- или на практика те трябваше да се запознаят с всички дефекти на политическата ни система. Само, защото бяха дръзнали да протестират. И издържаха, и по всичко личи, че няма да се предадат. Мисля, че е редно всички- и управляващи, и опозиция, да ги поздравим. А и да ги подкрепим. С действия. С реални усилия.

Проблемът всъщност е в същото мнозинство", каза той.

"Вече десетки пъти съм казвал, че в плана за интеграция на хората с увреждания, приет с мнозинство на ГЕРБ в първото правителство на Борисов, ясно е записано, че през 2016 г. трябваше да бъде приет закон за социалните услуги, който да регламентира тази дейност. Ясно е към момента, че днес – октомври 2018 г., и до края на годината, такъв закон едва ли ще бъде приет. В най-добрия случай може да бъде предоставен за обсъждане, но няма да бъде приет. Т.е. 2 години закъсняват от собствения си план. Ясно е, че междувременно, поне комисията, която аз ръководя в НС, година и половина, още от първите заседания, постави ясно въпроса за този закон. Т.е. година и половина в този парламент поставяхме въпроса, че Закон за социалните услуги е изключително необходим. Днес за пореден път ни се казва, че той е бил ужасно сложен и няма да бъде готов до края на годината."

"Колко години им трябват на ГЕРБ? Те са го заложили в плана си през 2009 г., а в момента е 2018 г. 9 години не успяха да напишат Закон за социалните услуги, който касае най-бедната, най-измъчена част от нашето население. Не сме имали различия с управляващите, че държавата е длъжна да им го осигури, защото няма как иначе. Като отложим закона, в края на годината той излиза извън бюджетната процедура. Каквото и да предвиди този закон, каквито и социални услуги да предвиди за тези хора, те не могат да се ползват в рамките на тази бюджетна година. В най-добрия случай, остава за следващата, ако и тогава го приемат", заяви Кутев.

"Вторият закон е Законът за личната помощ. Той не решава проблемите така, както би трябвало да бъдат решени. Подписах закона с ясното съзнание, че той представлява всъщност мотивация и катализатор за управляващите, за да си свършат работата. Закон за социалните услуги опозицията не може да напише, защото той трябва да обърне цялата система наобратно. Това трябва да се направи от министерството, правителството и от депутати от мнозинството. Именно заради това аз внесох Закона за личната помощ и го подписах, заедно с колеги, с идеята да катализира този процес – да вкарат в Закона за социалните услуги по подходящ начин Закона за личната помощ, където му е систематичното място. Само, че те не са готови още с втория закон, а ние три месеца вече чакаме да вкарат за обсъждане Закона за личната помощ. Сутринта всички чухме г-жа Караянчева, която заяви, че трите закона ще влязат заедно най-рано в края на ноември. Преди половин час, на среща с хората пред парламента, представители на ГЕРБ обещаха, че законите ще бъдат разгледани до един месец. На кого да вярвам? Управляващите си противоречат. Дори и да успят да вкарат законите, дълбоко се съмнявам, че те ще бъдат приети, особено този за личната помощ, защото е вкаран от БСП, а не от управляващите."

"Ние говорим по темата от година и половина. Хората с увреждания, със 7-8 национални протеста вече, го правят повече от 10 години. 10 години тези хора висят по улиците, развяват черните знамена, носят си черните фланелки и единственото, което имат, е обещания. Когато ние предлагахме да работим през август, ГЕРБ не казаха, че законът ще е готов края на годината. Никой не каза, че няма да стане септември, октомври, може да стане ноември, но по-скоро ще стане декември. Такова нещо не беше казано, защото ако беше казано, протестите нямаше да спрат през лятото. И може би вече нямаше ГЕРБ да са на власт", допълни депутатът.

"Въпросът е за отговорността. Когато поемат ангажименти и не ги изпълняват, има форма на отговорност. Не знам каква е за управляващите. Има и още нещо – защо не са го направили до момента? Защо за 9 години Законът за социалните услуги не е готов? Това е не е от липсата на пари, нито пък липсата на желание от тяхната страна. Виждам, че министърът на труда и социалната политика има желание да го свърши. За съжаление, единственият извод е, че не могат. Управляващите нямат компетентността да го направят. 9 години не могат да напишат един ключов закон и това означава само едно – некомпетентност. Те знаят, че като направят този закон, не могат да си съберат интересите вътре. Те ще се сблъскат с огромна съпротива, когато го внесат. За пореден път обещаха на хората отвън, че утре ще се съберем и ще се вземе решение. Това го говорихме преди 4 месеца на среща, организирана от БСП, на която присъстваха. Цветанов лично го обеща и нищо не се случи за тези 4 месеца. Въпросът е- като се съберат всички министри и ако всеки от тях трябва да поеме своята отговорност, къде е Борисов?", заяви Антон Кутев.

Това, което виждам, че ще се случи до края на годината – няма да приемат нашия закон, ще вкарат два техни закона, които няма да свършат работа, те ще взривят системата и ще имат уволнени министри, вместо министър-председател. Единственото, което могат да направя управляващите в този случай – за месец да приключат драмата или да си отиват, каза още от парламентарната трибуна депутатът от БСП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика