Куц кон излезе от царските конюшни

Снимка: Пламен Стоименов

БСП гръмна предизборен балон, обявявайки, че царските конюшни, намиращи се на ъгъла на бул. „Васил Левски“ и „Дондуков“, са продадени на безценица. Оказа се, че първата сделка за замяна, свързана с имота, е подписана от техния министър на регионалното развитие Асен Гаузов на 1 септември 2005 г. Именно Гагаузов предоставя на търговското дружество „Дивисима“ ООД правото на собственост върху части от три сгради, които се намират на територията на царските конюшни. Те са частна държавна собственост, а пазарната им оценка е 1 758 300 лв. В замяна фирма „Дивисима“ ООД прехвърля на държавата правото на собственост върху административна сграда на бул. „Драган Цанков“ на стойност 1 893 313 лв.

Девет години продължава сагата с царските конюшни, на територията на които собственост имат три министерства - на земеделието, на образованието и МВР. Там имоти притежават и много частни собственици. Територията от 7,5 дка се оказва застроена на 80%, а „Дивисима“ ООД притежава 16% от имота.

На 8 юли тази година областният управител на София Веселин Пенев подписва договор за продажба на три терена с „Евротрансбилд“ ЕООД, чийто учредител е „Дивисима“ООД.

„Областният управител на София Веселин Пенев, излъчен от реформаторите, е продал 7,5 дка на пъпа на София, в квартал "Оборище", на 100 метра от паметника на Васил Левски, за сумата от 658 870 лева." Това съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя пресметна, че квадратен метър е спазарен за 90 лева. „Не може терен на 100 метра от Народното събрание да се продава на цената на едни маратонки“, възмути се Нинова.

Бившият областен управител Росен Малинов бе категоричен, че сделката ощетява държавата. Той обясни, че земята е продадена чрез три сделки. „По този начин се заобикаля изискването на Правилника за приложение на Закона за държавната собственост. В него е записано, че при продажба на имот държавна собственост, чиято данъчна оценка е над 500 000 лв., се иска решение на Министерския съвет.“ Пресметнато е, че като се раздели теренът на царските конюшни, нито една от тях няма да надвишава тази сума и областният управител може да подпише договора за продажба без санкция от Министерския съвет.

„Внасяме сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров, в който настояваме да бъдат проверени действията на областната администрация при подписването на договори за ликвидиране на съсобственост ", заяви депутатът от БСП Жельо Бойчев. Той определи сделката като „грабеж“ и каза, че партията му е внесла сигнал до вицепремиера Румяна Бъчварова, която отговаряла за координацията и дейността на областните управители.

Веселин Пенев, областен управител на СофияВеселин Пенев, областен управител на София, пред „Труд“:

Продадох гола собственост

- Г-н Пенев, преди пет години същият този терен е бил оценен за 5,6 млн. лв. Защо сте го продали за 658 870 лева?

- Не е имало такава оценка, нито е възможно да има. Това са спекулации. Продал съм т.нар. гола собственост, тоест държавата нищо не може да прави с този терен. Върху него има над 80% застрояване. И собственикът, който е придобил част от този имот, бе в съсобственост с държавата.

- Извинявайте, но държавата е имала 84%...

- И в същото време не може да прави нищо. А съсобственикът с 16% изяви желание да излезе от съсобствеността с държавата, като изкупи терена с оглед на бъдещи инвеститорски планове. Логиката бе да се отпуши този терен с бараки и нефункционални сгради, без това да бъде в ущърб на държавата. Този терен няма пазарна стойност, каквато имат празните терени в центъра на София. Спекула от страна на БСП е, че имотът се е продал на безценица.

- Искате да ми кажете, че 90 лв. на кв. м за централна градска част на София са нормална цена?

- Подобен терен не струва нищо. Обясних защо. Нищо не може да се направи върху тази земя, върху която има много сгради и много собственици, които си живеят там. Проблем на новия собственик са преговорите с тези собственици. В сделката няма нищо нередно, няма нищо в разрез със закона. Разпоредил съм се с имотите на базата на оценки на независими оценители.

- Защо теренът е разделен на три парцела, за да заобиколите решение на Министерския съвет ли?

- Разделянето е направено от общината, предполагам още по времето, когато е направен и подробен устройствен план (ПУП) на въпросната територия. Това е било преди пет-шест години. Освен това данъчната оценка на трите терена е около 350 000 лв., тоест няма никакво основание да се твърди, че разделянето е направено, за да се избегне решение на Министерския съвет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика