Кучета водачи издъхват от миша отрова

Лабрадорът Марвин се мъчил 10 дни, но не могли да го спасят

Опасни химически вещества остават достъпни

Отрова за мишки и плъхове уби куче водач в София. Това е пореден случай на домашен любимец, който загива при опитите да се тровят бездомни животни. Причината е злонамереност и недомислие в употреба на опасни химически вещества у нас.

Загиналият лабрадор Марвин, който бил при стопанина си Павлин Митев от година, се мъчил 10 дни, но лекарите не успели да го спасят. Отровен е в градинката пред блока, а Павлин споделя, че буквално е ослепял за втори път, откакто Марвин го няма.

Това е втори случай, довел до смъртта на куче водач. Преди 3 години в столичен парк по този начин бе отровена и бременна женска.

“Не сме подавали сигнал в общината. Не сме се оплаквали на никаква институция, просто защото няма на коя”, каза пред “Труд” Албена Алексиева, председател на фондация “Очи на четири лапи”, единствената организация у нас, която подготвя кучета придружители за слепи хора.

По думите й отровите, една от които е тази, с която е отровено кучето водач, могат да се купят свободно навсякъде. “Във всяка аптека можете да купите миша отрова, от всеки магазин за цветя можете да вземете отрова за инсекти. Всичко е въпрос на злонамереност и на недомислие как точно ще се оперира с тази отрова. Аз дори не мога да твърдя, че това е умишлено отравяне на куче. Спокойно могат да бъдат отровени и деца”, за пореден път разяснява опасната практика у нас Алексиева.

 

Над 60 дипломирани към момента

Обучението на четириног асистент продължава поне 2 години

09-1Специалното обучение на куче водач е година, но процесът включва и престоят в приемни семейства до една година, защото това е не е просто гледане и хранене, а социализация на младите кучета, обясни пред “Труд” Албена Алексиева.

“В момента на обучение са седем кучета. Ние обучаваме не само водачи на слепи хора, но и на хора с двигателни увреждания и за сигнализиране на диабет. Това са трите професии. Общо 62 дипломирани кучета водачи имаме до този момент и четири кучета асистенти”, посочи тя.

През 2017 година са развъдени и отгледани 14 млади кучета. Те ще бъдат подложени на оценка и вероятно 10 ще постъпят в училището за водачи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България