Кучета лечители и ловци на дрога в битка за Световната киноложка купа в Пловдив

Кучета, които могат да лекуват, и техни  четириноги събратя, умеещи да откриват наркотици,  са сред претендентите за спечелване на Световната киноложка купа 2016, надпреварата за която ще е тази събота в палата 8 на Международния панаир в Пловдив.

Конкуренцията ще е доста оспорвана, тъй като ще има над 300 елитни екземпляри от близо 40 породи, някои от които са изключително редки, съобщиха от Българския републикански киноложки съюз (БРКС), който е организатор на престижното състезание заедно със Световния киноложко-ловен спортен алианс.

Сред участниците в Пловдив ще е йоркширски териер, който е първият наш световен шампион в породата. Нейната разновидност - бивер йоркширски териер, пък е една от изненадите на финалите за Световната купа. Миниатюрните кучета с тегло 2-3 кг притежават уникални качества - клинично е доказано, че помагат на хората срещу депресия, стрес, инфекции и вируси. Освен това могат да облекчават  дихателни алергии, тъй като козината им по структура е много сходна с човешката коса. Всичко това ги прави предпочитани за т.нар. "куче терапия".

Другата суператракция е двуцветен басет хаунд от Молдова - в миналото те са предпочитани от ловджиите, тъй като са преследвали плячката си дори под земята. Днес заради изключително силно развитото си обоняние се използват за откриване на наркотици. Програмата на Световната киноложка купа включва конкурси за най-добра развъдна двойка, най-добър развъдник, дете и куче (за деца до 12-годишна възраст), млад хендлер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони