Кучето може да открива рак

Четириногите притежават отлично обоняние, затова са незаменими при откриване на взривни устройства и наркотици. В неотдавнашно изследване учените откриха и нещо удивително – с помощта на сетивото си кучетата могат да откриват онкологични заболявания.

За първи път тази тяхна способност става известна през 80-те, когато домашен любимец постоянно душел крака на стопанката си. Тя се изследвала и й открили рак на кожата. Наскоро пък беше регистриран друг случай. Жена приютила в дома си деветмесечно куче и скоро забелязала, че животното непрекъснато души долната част на корема й, освен това нервничи и се крие в ъгъла на банята. Скоро тя разбрала, че има рак на яйчника III стадий. Шокиращо още е, че кучето душело и приятеля на жената, комуто също потвърдили онкологично заболяване.

Учените предполагат, че раковите клетки имат специфичен мирис, който не може да се улови от човека, за разлика от животното. През последните години се проведоха множество изпитания, в хода на които специалистите се опитват да разберат могат ли наистина кучетата да определят наличие на злокачествено образувание в човешкия организъм. Известно е, че те се справят отлично в лабораторни условия, но е важно да се знае категорично дали това може да се използва в реалния живот.

Миналия месец пък шведски учени доказаха, че собствениците на кучета по-рядко страдат от сърдечносъдови заболявания. Освен това четириногите намаляват нивото на стрес и депресия, защитавайки стопаните си от социална изолация.

Учените подчертават, че резултатите са демонстрирани единствено при собственици на кучета – нито един друг питомец не може така съществено да подобри здравните показатели на стопанина си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве