Кучето Ричи, което откри хероин за 12 млн. лв.

Снимка: Архив

Пратката пътувала от Турция за Белгия в ТИР, натоварен с чували теракол

Митничарското куче Ричи разкри пратка с над 190 кг хероин за 12 млн лв. на пункт Капитан Андреево. Заловеното количество “твърда дрога” е най-голямото от началото на тази година. Това обявиха зам.-окръжният прокурор на Хасково Дарина Славова, директорът на Агенция “Митници” Георги Костов и главният секретар на МВР Младен Маринов.

Наркотикът пътувал в турски ТИР, замаскиран в чували прахообразно лепило от типа “теракол”, използвано при слагане на фаянсови и керамични плочки. Пратката е трябвало да бъде доставена в Белгия по поръчка на холандска фирма. Заради рисковия маршрут камионът е бил отклонен за проверка с рентген.

На апарата не се видяло нищо нередно. Митничарите обаче решили да повикат “колегата” Ричи и неговият водач. Кучето, което е кръстоска между кокер шпаньол и бретон, служи от 5 години на пункт Капитан Андреево. Четириногият “инспектор” бил пуснат в каросерията сред торбите лепило и надушил наркотици. Стоката била разтоварена. Митничари и граничарите разкъсали чувалите и от 95 от тях и извадили от всеки по 2 кг хероин. Правело впечатление, че торбите били запечатани фабрично. Общото открито количество е 191,2 кг. В камиона пътувала и друга по-малка пратка от апарати за механотерапия, които можела да се ползват и като секс играчки. В тази стока не били открити наркотици.

61-годишният турски шофьор е задържан за 72 часа и обвинен за наркотрафик, съобщи прокурор Славова. Тя благодари на шефовете и служителите на Агенция “Митнници” и МВР от името на главния прокурор Сотир Цацаров. Вчера на пункта Славова донесла чувал със суха храна за награда на Ричи.

Главният секретар на МВР отказа подробности по случая, тъй като паралелно разследване за трафика се води и в Турция и там най-вероятно ще има още задържани.

Шефът на митниците:

Наркотикът не се вижда на рентген

“Тъй като плътността на товара - строително лепило, и тази на наркотика, са близки, укритието не се забелязва при сканиране с рентген”, обясни вчера директорът на Агенция “Митници” Георги Костов. Той добави, че МВР е помогнало много за разкрития чрез сигнали от партньорските служби. По думите му служебното куче Ричи е много ефективно при проникване за проверки в тесни пространства, каквито са пълните със стока каросерии на тировете.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право