Кучешки маратон огласи Бохотската гора

Велин Живков демонстрира “Каникрос” с две кучета. Екипът му даде най-добро време сред бегачите.

Четириноги атлети се съревноваваха за лакомства и играчки

Есенна магия за радост на всички

Кучешки маратон огласи Бохотската гора край Плевен този уикенд. Четириногите атлети и стопаните им се впуснаха в надпревара два поредни дни. Трасето бе малко над 3 км, което отборите трябваше да изминат за минимално време и така да допринесат за развиването на работните качества на кучетата.

Резултатът от двата старта се сумира и формира крайното време, според което се прави и класирането, обясниха пред “Труд” стопаните на родословни сибирски хъскита. За тях маратонът е важен, защото притежават работна порода, която е селектирана като впрегатна и нейните представители трябва да могат да изпълняват предназначението си. “По същия начин както теглят шейните на север, така и тук теглят, но колела или скутери, тъй като все още сняг няма”, разясниха още участниците в селекционно-развъдното мероприятие за впреганти кучета под егидата на БРФК.

За тяхна радост бяха уцелили точното време. Гората бе обагрена в прекрасни есенни шарки, които направиха прекарването приказно.

Домакините бяха приготвили домашни сладкиши, баница, чай и жив шоколад, които да подкрепят участниците и да държат усмивките им още по-широки. След като се подкрепиха, те се подготвиха за старта в общо 8 дисциплини.

Първи по трасето преминаха атлетите с велосипед, на който се впрегнати по едно или две кучета или така наречената категория “Байкджоринг”. След тях по горската пътека тръгнаха скутерите, а след тях бегачите – мъже, жени и деца в категорията “Каникрос”.

Илиян Дилов, служител на НАП, пред “Труд”:

Иска ни се следващия път да има и шейни

Мероприятието с впрегатни кучета бе посетено и от екип на НАП – Плевен. Данъчните служители се убедиха, че спортът с кучета има бъдеще у нас и дори препоръчаха следващия път задължително да бъдат включени шейни.

След проверката си, те останаха да гледат финалите на участниците. “За пръв път сме на такава проверка. Според нас трябва задължително да се включи и теглене на шейни на сняг, понеже впечатленията ни са, че хъскитата теглят шейни на сняг. Много ни се иска това да го видим на живо”, посочи с усмивка пред “Труд” Илиян Дилов, служител на НАП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл