Кучи студ, катастрофи и мрак (обзор)

Над 140 населени места останаха без ток, спрени бяха влакове и автобуси заради тежките условия

Опасно ниски температури предвиждат за неделя синоптиците от БАН за четири области - София, София-област, Перник и Кюстендил, където е обявен оранжев код. Там термометърът ще падне до минус 20 градуса. Жълт код за ниски температури е обявен за останалите области в страната.

Студът спря

37 влака

заради тежките зимни условия. Най-тежко бе положението на централната жп гара в София поради замръзване на стрелките. По тази причина влакът от София през Горна Оряховица за Варна, в който имаше 200 пътници, не успя да замине в 13 ч в събота., съобщиха от пресслужбата на БДЖ.

Отменени бяха пътническите влакове от Кюстендил заГюешево и обратно, както и пътническият влак от Кюстендил за Перник. Влакове няма да се движат от Карлово до Бургас, между Ямбол и Бургас, Варна и Бургас, Самуил и Силистра, Добрич и Кардам.

Заради тежките зимни условия междуселищните автобуси в Североизточна Българя бяха спрени.

В събота към 15,30 ч на територията на страната

144 населени места

бяха без ток,

а от сутринта бе възстановено електрозахранването в 151.

„За справяне със зимната обстановка е създадена необходимата организация. Надявам се да овладеем положението”, заяви министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова.

Снегът и затворените пътища спряха коли от съседни области, които доставят хляб в Шумен. Още в петък вечерта рафтовете в някои супермаркети се опразниха, в събота по обед също изобилстваше само от здравословен пълнозърнест хляб, юфка и кори за баница. Заради кризата с хляба бе свикан областният щаб за защита на населението при бедствия. След неговото заседание стана ясно, че пожарни коли ще придружават камионите с хляб към Шумен.

Бедствено положение беше обявено за град Суворово, Варненско както и за шуменските общини Каолиново и Венец, в които до част от къщите няма достъп.

В селата Зърнево, Орляк, Жегларци. Божан и Попгруево, намиращи се в община Тервел, също бе обявено бедствено положение.

В столицата заледените улици пратиха

над 100 души

в спешния център

на „Пирогов”

През травматологичния кабинет за едно денонощие са преминали рекорден брой пострадали с фрактури на крайниците. От лечебното заведение успокояват, че няма сериозно пострадали.

Благоевград

Загинал и

четирима ранени в катастрофа

Един човек е загинал, а други четирима са ранени в тежка катастрофа край Благоевград. Инцидентът е станал в събота около 16,20 ч в местността Антените, на входа на областния център.

Лек автомобил „Рено Туинго” се завъртял на платното, което е било заледено и се ударил странично в лек автомобил „Опел”.

При сблъсъка са ранени петима души, един от които е издъхнал на път за болницата в Благоевград. Други двама са пострадали тежко, а останалите са се отървали с по-леки травми.

20 жертви в Европа

Най-тежко е в балтийските страни, Балканите и Русия

Студ скова обширни части от Европа и взе 20 жертви, най-тежко е положението в балтийските страни, Балканите и Русия. До минус 35 градуса паднаха температурите през нощта в Москва. Снежните виелици блокираха пътища в Централна и Северна Европа. Спряно бе движението на тежкотоварни камиони на Балканите. Снегът причини хаос и по пътищата в Македония, като блокира пътя Скопие - Велес.

Червен код за лошо време е обявен и в Черна гора, Хърватия, Босна и Херцеговина.

Снежна буря скова и Турция. Стотици полети от и към страната са отменени, а Босфорът е затворен в двете посоки заради недостатъчна видимост.

Повече от 70 селища в Украйна са останали без ток заради лошото време. Очакванията са за още виелици и обилен снеговалеж.

Температурите в Полша паднаха до минус 20 градуса. През последните мразовити дни десет души станаха жертва на студа.

Германия преживява най-студената зима, живакът падна до минус 26 градуса в някои части на Тюрингия и централната част на страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини