Към „историята си” добавяме истерия

След Паисий, комай нищо

Никой не постна поне книгата, която в момента чете

С повече от 30 години опит в модата и живота на висшето общество, Евгени ще отразява за вас горещите моменти от живота на богатите и известните. Лорд Минчев ще се изказва по злободневни теми, ще посочва модните личности на деня, ще бъде в началото и края на червения килим…

Много полезно е квадратчето във фейсбук, обозначаващо, че някой е качил нещо в „историята си”. Дълъг повод за размисъл, съзерцание и ако питате мен - подхилкване в шепи заради пълното девалвиране на този израз. Какво значи да добавиш в историята си, когато историята изобщо не те познава, не те разпознава и не иска да те припознае като част от вселенския поток от знания и полезни емоции. Историята онлайн е като онази история с приятелствата там. Всеки си мисли, че е приятел с последователите си и само дето не се пресягат през лаптопите си за чаша олио или великденско яйце.

След „История славянобългарская”, написана през 1762 г., историята изобщо не е каквато беше. Тя корозира в учебниците, а съставящите я в реалността или не са родени или отдавна са „прах при прахта”. И над тази прах поникват стремления и опити да се съвокуплим с Историята, създавайки поредица от незначителни, блудкави и крехки истории, които няма да издържат до следващите девет минути. Те се разпадат с бързината, с която самочувствието на самозвания „историк” се покачва от лайкове и прочие онлайн възклицания.

Пиша това, защото вярвам, че голямата история е низ от малки човешки истории, чието място и трайност във Вселената зависи от качеството на преживяването, от приноса към общото, от влиянието, което ще окаже не само днес, а и след време.

Привличането на одобрение, с което се държи цялата структура на онлайн общуването, съсипва гръбнака и основните органи на този организъм, произвеждащ заблуди. Така отчаянието от неодобрени и незабелязани истории е вече истерия. Истерия на историята! Истерия на потреблението въздух под налягане, в чиито спици няма полезна енергия, няма плам, няма съзидание и прогрес. Докато ние съчиняваме нашата си история, в другия край на света някой е измислил следващия модел телефон. Язък! Историята пак те е изпреварила, малки глупако от Бошуля, а ти дори не си отворил учебника, за да оцениш и възхвалиш истинските и създатели.

Пак в тези истории не срещнах никъде мощното българско съпричастие към горящите ни планини, от групи и индивиди пледиращи, че са Нотрдам де Пари и Сибир. Не видях съпричастие към обедняващата ни обща култура и никой не постна поне книгата, която в момента чете. Защото всички са в съревнование за историята си, за която смятат, че копнее светът. А пък то не е така, не е така, както пее Мими Иванова, докато друга Иванова ни занимава с пенсиите си. Не самата тя, разбира се, а онлайн сдружението по хълцане и фалшиво съчувствие. Бог да ви пази!

 

Fashion idol

Есил Дюран

Един комплимент, който не може да бъде избегнат. Певицата Есил Дюран, която е автор на свои модни колекции и притежател на едноименна марка и бутик, днес покорява с дреха на световно ниво. Мекият цвят горчица се спуска по рокля с изключителна кройка, където всичко за показване е показано, а всичко за премълчаване е скрито. Есил ни подарява тази гледка с подходящата стойка и прическа, с онзи палав поглед в окото, който казва докъде може да бъде допуснато мъжкото внимание. През годините Дюран е била носител на престижното отличие Fashion idol, редом с имена като Мария Илиева, Благой Георгиев и други.

 

 

 

На специален концерт

Драго пита „Дали си разбрала”

В нова музикална авантюра влиза водещият от БНТ Драгомир Драганов. В проекта си „Да пеем заедно” той съчетава талантливия певец Йордан Марков и маестро Стефан Диомов с „Петте сезона”. Любимите песни на три поколения в съвременен аранжимент ще прозвучат пред отбраната публика. Всеки един от участниците е подготвил свой микс от песни, а Драго възражда вечния шлагер на Петър Чернев „Заклинание”( Не умирай моя мъко...) и поднася по свой начин една от позабравените песни на Георги Христов „Дали си разбрала”.

Двамата с Йордан Марков подготвят дует - изненада за софийската публика, която ще изпълни зала 3 на НДК на 3 декември. Междувременно Чаят набира скорост с рубриката си БНТ на 60 години, където продължава да кани и разпитва елегантно героите на телевизионния ефир и ги отпуска в спомените им за него.

 

„Да подадем ръка”

Благотворителност и млади градски песни

Възхитителната идея на младия предприемач и бизнесмен Мартин Мартинов да нахрани бедните през студените дни, се превърна в празник. Инициативата „Да подадем ръка” съвпадна с четвъртия рожден ден на ресторант „Гамбринус”, както и с участието по този повод на Веселин Маринов там. Събраните средства от вечерта са за бездомни хора, които могат да разчитат на безплатен обяд в определените от ресторанта часове. Сред гостите бе и спортната легенда Йорданка Благоева, както и на попфолка Сашка Васева. Много настроение и двудневни тържества ознаменуваха годишнината с хитове от времето на Аспарух Лешников и Надя Сотирова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл