Късна диагноза при всеки втори с рак

Злокачествените болести са най-често на дебелото черво, стомаха, гърдата

Зачестява късната диагностика на онкологичните заболявания у нас. Всеки втори пациент със злокачествен тумор се оказва в напреднал стадий на болестта. Това сподели пред „Труд“ хирургът от Александровска болница доц.д-р Свилен Маслянков.

„Най-честите злокачествени образувания, които лекуваме са на дебелото черво, стомаха, гърдата. Напоследък все повече хора търсят медицинска помощ едва , когато метастазите са обхванали и други органи. Това са често хора от малки населени места, които с години не са посещавали лекар. Впечатление прави обаче, че и много млади хора на около и дори под 30-35 години са с карциноми“, изтъква хирургът, който е родом от Велико Търново.

Той допълва, че заради напредналата болест понякога започва лечението с лечението на разсейките и след това стига до огнището. „Наличието на метастази означава, че болестта е авансирала и вече е и в кръвообръщението на човека“, казва доц.д-р Маслянков.

Медикът е известен с това, че внедрява авангардни хирургични техники от Изтока, които е усвоил по време на специализация в Русия. Богата му практика показва, че мутациите на раковите заболявания са толкова различни, особено при рака на гърдата, че болестта на практика става индивидуална.

„Това налага да се прави молекулярно типизиране на всеки пациент и да се определят индивидуални маркери за лечение. Става дума за маркерни агенти, които блокират раковата клетка. В болница Александровска имаме възможност да съдействаме при индивидуалното генно типизиране на онкологични случаи”, уточнява доц.д-р Маслянков.

Хирургът разказва интересни случаи на лечение на пациенти, което е дало изключително добри резултати. Мъж от град Трън преди 2 години се оказал с рак на дебелото черво, а туморът бил разположен до далака. Човекът бил с тотални разсейки в цялата коремна кухина.

„Направих байпасна лапароскопска операция за профилактиране от запушване на дебелото черво. След това пациентът премина продължителен курс на химиотерапия. После бе прегледан на ПЕТ-скенер, а томографията показа, че няма нищо друго освен тумора, който вече бе капсулован. Образуванието бе изрязано и човекът се чувства добре“, разказва докторът.

Подобен е случаят на 50-годишна жена, на която преди 7 години бил открит тумор на стомаха като се оказало, че не може да бъде отстранен. Изписаната след байпасна операция, направила химиотерапия и образуванието спряло да расте. Така пациентката продължила да живее с него, но в последствие хирургът се наел да извърши сложна операция и го отстранил в блок с панкреаса, слезката и част от дебелото черво. Вещият специалист е категоричен, че бъдещето на лечението на онкологично болни е ракът да се превърне в хронична болест. Да не му се позволява да срине организма.

„Когато един пациент е опериран и след това има правилен контрол на състоянието, животът му се удължава с 3-5 и дори повече години. Почти при всеки случай освен с наличието на болестта, се сблъсквам и с големи психологични драми. Налага се да влизам в ролята и на психотерапевт, за да накарам човека да се мобилизира и да се бори с болестта. Пациентите питат първо за страничните явления от химиотерапията. Има хора, които като като разберат, че страдат от коварната болест, пробват и алтернативни лечения. Прибягват до пречиствания на организма, а някои впрягат и силна вяра в битката с тумора“, споделя доц.д-р Маслянков.

По думите му онкозаболяванията бележат ръст през последните години. От извършени от него около 250 операции през миналата година, 2/3-ти от тях са били онкологични. Провокират се от различни фактори-лошо хранене, стрес, генетична обусловеност, мръсен въздух, авариите в Чернобил и Фукушима, горенето на гуми и др.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве