Къща "Клианти" в Старинен Пловдив отвори врати след реставрация за 1,6 млн.лв.

Едно от най-големите бижута в архитектурно-историческия резерват "Старинен Пловдив" - къща "Клианти", отвори в четвъртък официално врати след 10-годишна реставрация и навръх двувековния юбилей от изографисването си.

Дейностите по възстановяването на построената през 1817 г. къща включваха конструктивно укрепване, вътрешни реставрационни дейности и реставрацията на таваните, а тоталното обновление на "Клианти" глътна над 1.6 млн. лв. Реставрацията на изографисаните през 1817 г. тавани освен обновяване на елементите със златен варак включваше още стъклени и дървени орнаменти.

Туристите от страната и чужбина, които искат да разгледат къща "Клианти", могат да го направят срещу входен билет от 10 лв., който е най-скъпият за всички обекти в Стария град на Пловдив.

"Къща "Клианти" е паметник от национално значение и истинска безценна ценност. Тя е уникална по вид, архитектурна стойност и декорация. Богато украсена е със скъпи материали, имаме елементи с 24-каратов варак", коментира кметът на Пловдив Иван Тотев, който преряза лентата на 200-годишното архитектурно бижу заедно с целия екип, работил по реставрацията.

"Клианти" отличава се с впечатляващи стенописи и многоцветни тавани. Има покрит двор, на първия етаж са възстановени още огнището, навесът, миндерът и долапите. На втория етаж посетителите се потопят в атмосферата на стаи с приказна декорация, орнаменти, украси, стенописи и много прозорци. През 1949 г. се сдобива със статут на народна старина, а от 1995 г. къща "Клианти" става паметник на културата със национално значение.

Самото строителство започва още през 18-и век в предвъзрожденски стил, като тя е най-старата в архитектурния резерват на Пловдив и е без характерната за останалите къщи симетрия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони