Лабиринтът на ремонтите в София - как да минем

Една лента за движение в посока Софийски университет и две ленти в посока „Цариградско шосе“ до 20 август

В разгара на сезона летни ремонти затрудняват движението на ключови места в София. “Труд” събра за своите читатели информацията къде и кога ще се образуват тапи, алтернативните маршрути за придвижване, както и промените в движението на градския транспорт.

Започна ремонтът на на кръстовището на “Орлов мост”, който се очаква да приключи на 20 август. Стойността му ще бъде около 200 - 250 000 лева. Тази нощ са поставяни пътните знаци и на сигнализационните табели, които ще упътват водачите, че се извършва реконструкция.

“Същинската строителна дейност стартира събота, когато вече машините ще са на място, и започва премахването на старата асфалтова настилка. Движението ще се осъществява в първия етап във всички посоки, но ще бъде затруднено, тъй като ще има една лента за движение в посока Софийски университет и две ленти в посока “Цариградско шосе”. В по-следващ етап движението, което е по бул. “Евлоги и Христо Георгиеви” направо през кръстовището, ще бъде ограничено в рамките на няколко дни, докато трае самото преасфалтиране”, заяви пред “Труд” заместник-кметът на София по транспорта Евгени Крусев.

Затова и от Столична община призовават хората да използват алтернативните маршрути, така че да избягват кръстовището на Орлов мост.

“Такива са кръстовището на две нива на Телевизионната кула, бул. “Ситняково” при Румънското посолство, бул. “Васил Левски” и в по-далечна перспектива – всички основни рингови булеварди на града, бул. “Сливница”, така че действително да се облекчи, доколкото е възможно, движението в зоната на Орлов мост”, каза още Крусев.

Той посочи, че ремонтът включва преасфалтиране на бул. “Цариградско шосе” в зоната на кръстовището на Орлов мост, както и на самия площад “Орлов мост”, като ще бъде положена специална усилена настилка, която ще може да издържи на високите температури и тежкият трафик.

 

Приключват бул. „Монтевидео“ и „Тодор Каблешков“ след 15 септември

Освен на бул. “Дондуков”, ремонтните дейности по други два ключови булеварда – “Монтевидео” и “Тодор Каблешков” също ще продължат след 15 септември.

В момента участъкът между улиците “Боряна” и “Акад. Константин Пашев” на “Монтевидео” е напълно затворен за автомобили. По данни на Столична община ремонтните дейности там ще продължават до 15 октомври.

След около седмица започват ремонтните дейности на бул. “Тодор Каблешков”, където предстои изграждането на нов мост. “На мястото има определени алтернативни маршрути, които хората биха могли да използват” увери зам.-кметът Крусев.

 

По план

Отварят „Овча купел“ и моста „Чавдар“ преди първи учебен ден

02-5В квартал “Овча купел” - отсечката от ул. “Колман” до ул. “Цар Борис III”, в момента работата върви по график. “Там до началото на учебната година със сигурност трябва да бъде облекчено движението. В момента се изгражда релсовият път. Предстои да бъде направена асфалтова настилка на пътните платна, да бъдат изградени наново тротоарите, да бъде поставено уличното осветление, така че в рамките на няколко седмици булевардът да се сдобие с цялостна нова визия”, заяви за “Труд” столичният зам.-кмет Евгени Крусев.

В четвъртък столичният кмет Йорданка Фандъкова направи инспекция на ремонтните дейности по старата част от моста “Чавдар” и заяви, че до края на август ще бъде възстановено движението. Тази отсечка от съоръжението се ремонтира за първи път от 30 години насам. Реконструкцията започна в края на юни и включва нова хидроизолация, асфалтова настилка, нови тротоари и улично осветление. Столична община задели за ремонта над 3,7 млн. лв.

Булевардите “Прага”, “Шипченски проход”, “Асен Йорданов” също трябва да бъдат готови по план до 15 септември.

 

При ул. „Николай Хайтов“

Тапи и на „Драган Цанков“ до 25 август

Тапи в столицата ще продължат да се образуват и на бул. “Драган Цанков” до 25 август. До тогава остава затворен участъкът от пътно платно на булеварда, който се намира на няколко метра от ул. “Лъчезар Станчев”. Причината за натовареното движение е ремонт на пешеходния мост при ул. “Николай Хайтов”.

Съоръжението бе ремонтирано само преди година от компания “Мостремонт 97”, която изпълнява и новия ремонт, в рамките на гаранционното споразумение по договора със Столичната община.

 

 

Удължено работно време въпреки жегите

Бул. „Дондуков“ готов до края на октомври

02-dondukovРеконструкцията на един от най-тежките обекти от строителната програма на София тази година – бул. “Дондуков”, трябва да приключи до края на октомври.

“Работата за момента върви по график. В отсечката, която е между ул. “Сердика” и ул. “Веслец”, се поставя вече паважната настилка, тъй като Министерството на културата даде задължително предписание бул. “Дондуков” да бъде с павирана настилка, което ние изпълняваме към момента. Очакваме до края на октомври целият булевард да бъде завършен и да бъде отворен за движение”, заяви пред “Труд” зам.-кметът на София Евгени Крусев.

На място се работи с удължено работно време, въпреки жегите. Очаква се до средата на септември първият етап (участъкът от Министерски съвет до ул. “Г.С. Раковски”) да бъде готов и да се пусне изцяло движението, след което да затвори участъкът от ул. “Г.С. Раковски” до бул. ул. “Васил Левски”.

За да бъде извършено качествено реновирането на участъка по булеварда е било взето решение да бъде положена циментова стабилизация под паважната настилка, а отгоре да се положи пясъчна основа и тогава вече да бъдат подредени паветата.

 

От Столична община предупреждават:

Промени в маршрутите на градския транспорт

Заради ремонтите до 20 август се променят маршрути на автобуси и тролеи, съобщиха от Столичната община.

Закрива се спирката на тролеи номер 4, 5, 8, 11 и за автобуси номер 280 и 306. Временната спирка ще бъде на бул. “Цар Освободител” след пл. “Орлов мост” в посока бул. “Васил Левски”.

Променят се и маршрутите на автобуси номер 9, 72, 75, 213. Автобус 213 ще се движи: в посока Централна гара – от пл. “Орлов мост” направо по бул. “Цар Освободител”, по бул. “Васил Левски”, по ул. “Шипка”, наляво по бул. “Евлоги и Христо Георгиеви” и по маршрута си.

Автобус 9 в посока СУ “Св. Климент Охридски” ще се движи от ул. “Оборище” направо до бул. “Васил Левски”, наляво по ул. “Шипка” с крайна спирка СУ.

Променя се и маршрутът на автобус 72: в посока ж.к. “Западен парк” – от ул. “Оборище” направо до бул. “Васил Левски”, по бул. “Цар Освободител”, по бул. “Евлоги и Христо Георгиеви” и по маршрута си. В посока хотел “Плиска” – от бул. “Евлоги и Христо Георгиеви” наляво по ул. “Ген. Гурко”, надясно по бул. “Васил Левски”, надясно по ул. “Шипка”, наляво по бул. “Евлоги и Христо Георгиеви”, надясно по ул. “Оборище” и по маршрута си.

Автобус 75: - в посока СУ от бул. “Мадрид” направо по бул. “Янко Сакъзов”, наляво по бул. “Васил Левски”, наляво по ул. “Шипка” с крайна спирка СУ. В посока Автостанция “Гео Милев” – от ул. “Шипка” наляво по бул. “Евлоги и Христо Георгиеви”, по бул. “Мадрид” и по маршрута си.

02-1-%d0%b3%d0%be%d0%bb%d1%8f%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b0

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България