Лаборатория за виртуална реалност ще бъде създадена в Стара Загора

„В Стара Загора подготвяме с Индустриална зона „Загоре“, Община Стара Загора и бизнеса изграждането на Център за дигитални иновации и култура и Лаборатория за виртуална реалност. Това ще даде допълнителен тласък за привличане на технологичния сектор в града, както и за разкриване на специалности, свързани с информационните технологии в Тракийския университет, които да обезпечат квалификацията на кадри“ – каза проф. Живка Овчарова директор на Изследователския институт по информатика на Технологичен Институт Карлсруе и ръководител на Института по информационен мениджмънт в инженерството.

„Стара Загора дава заявка да бъде един от иновационните дигитални хъбове в Европа. Тук се вижда новаторство и енергия и може да разчитате на пълната ни подкрепа” – заяви българският еврокомисар Мария Габриел, с ресор „Цифрова икономика и цифрово общество“.

По време на форума тя съобщи, че средствата за защита на киберсигурността в страните членки на Европейския съюз се увеличават двойно.

„Моето предложение за нова програма „Цифрова Европа” беше прието. От общия ѝ бюджет от 9 млрд. евро, ще има 2 млрд. евро за киберсигурност и той ще бъде на разположение на всяка държава членка. Освен това са осигурени 2 млрд. евро в програмата „Хоризонт 2020”, чийто наследник ще бъде „Хоризонт Европа”. Трябва да заработи общ Европейски киберцентър” – каза Мария Габриел.

Всяка държава ще има свой киберцентър, който ще бъде в координация с центровете в останалите страни от Европейския съюз. Те трябва да заработят в края на 2020. Мария Габриел посочи и част от мерките за защита на киберсигурността по време на европейските избори.

„Януари месец стартира група, която позволи да има по-добра координация между органите по киберсигурност, националните избирателни комисии, Европейския парламент, Европейската комисия и други институции. Те участваха в симулационно упражнение, което се проведе преди дни. Това е идеята – да имаме яснота за уязвимостите, за слабите ни страни, но и да знаем как да бъдем по-ефикасни” – добави българският еврокомисар.

За да намалят дезинформацията в интернет, платформите и социалните мрежи изпълнят доброволно конкретни мерки, но ако те не дадат задоволителен резултат, ще се пристъпи към законодателни промени, каза още Мария Габриел. Тя добави, че над 90 млн. фалшиви профили има във Фейсбук, които трябва да бъдат премахнати. През първите три месеца на годината Гугъл е премахнал над 76 000 фалшиви акаунта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България