Лавров: Великобритания е унищожила доказателства по случая Скрипал и е получила политически ползи от инцидента

Великобритания е унищожила доказателства в случая с отравянето на Скрипал и е получила политически ползи от инцидента, заяви руският външен министър Сергей Лавтров, цитиран от британския вестник The Independent.

Сергей Лавров каза, че правителството "грубо манипулира" Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), когато предизвика промяна в правилата, за да може да определи кой е отговорен за атаките.

Министърът описа отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия като "много лошо престъпление", но заяви, че "несъответствията" по случая са "много тревожни".

"Борис Джонсън наскоро спомена, че мястото се дезинфекцира ... шест месеца или четири месеца след инцидента ... и полицаят оздравя като по чудо ...и Скрипал оздравяха като по чудо ... хората сега говорят за събаряне на къщата, където те живееха ... събаряне на къщата на полицая ", каза той за Channel 4 News.

"Всичко изглежда като последователно физическо унищожаване на доказателствата. Като пейката в парка, която беше премахната незабавно и разбира се видео изображенията на които се виждат полицаи или войници от специалните сили в специално облекло, отиващи да огледат тази пейка, а около тях има хора без никаква защита, които се движат наоколо.

На въпроса дали обвинява британската държава за прикриване на доказателства, той отговори: "Аз не изключвам това, след като те не ни дават никаква информация"."Разбира се, Великобритания се възползва политически от това, което се случва и това е интересна ситуация, при която държава, която напуска ЕС, определя политиката на ЕС за Русия", добави той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа