Лавров: Диалогът със сирийското правителство е в интерес на кюрдите

Диалогът със сирийското правителство е в интерес на кюрдите и няма алтернатива за него, заяви на пресконференция руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от TACC.

„Вярвам, че е в интерес на кюрдите, в интерес на осигуряването на техните права, да се проведе курс за диалог с легитимните власти на Сирия в рамките на онези подходи, които ще гарантират стабилност и сигурност на страната. Подход, при който всички етнически и религиозни групи ще бъдат надеждно защитени и техните права ще бъдат гарантирани чрез приключване на работата на Конституционния комитет“, каза той.

Лавров посочи също, че някои представители на сирийските кюрди смятат, че САЩ могат да им осигурят автономия в рамките на територията на Сирия. "Има информация, че някои представители на „Сирийските демократични сили“ (СДС) разчитат на това САЩ да им осигурят квазидържавна автономия в Сирия", каза министърът.

Според Лавров СДС първо са подкрепили руско-турския меморандум от 22 октомври, както направи Асад, но след това са се разколебали, когато САЩ са променили позицията си за Сирия.

Лавров освен това обвини САЩ, че са изоставили кюрдите, след като „Ислямска държава“ е била победена, но след това са „си спомнили за петрола“ и са се върнали отново.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток