Лавров: Призоваваме страните да се въздържат от едностранни санкции срещу Северна Корея

Москва призовава всички страни да се откажат от практиката за едностранно въвеждане на санкции срещу Северна Корея. Това заяви министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров на заседание на Съвета за сигурност на ООН на министерско ниво, на което се обсъжда ядреното разоръжаване на Корейския полуостров, предава TACC.

„Още по-голямо отхвърляне предизвикват т.нар. автономни или вторични санкции срещу Северна Корея и други държави, наложени от САЩ и някои от техните съюзници в опит за заобикаляне и надхвърляне на санкциите на Съвета за сигурност на ООН. Ние отново призоваваме страните, които налагат такива санкции, да изоставят тази практика“, подчерта Лавров.

Същевременно първият дипломат на Москва отбеляза прогреса в усилията за нормализиране на ситуацията на Корейския полуостров, като припомни за преустановяването на ядрените изпитания, закриването на полигона в Пхунгери и решението на САЩ и Южна Корея да отложат за неопределено време провеждането на военни маневри в региона.

Лавров предложи приемането на резолюция на Съвета за сигурност на ООН за подобряване на ситуацията на Корейския полуостров, съобщи по-рано агенцията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия