Лавров: Путин и Тръмп няма да допуснат война

Москва плаши с доставка на С-300 за Сирия

Нито президентът Владимир Путин, нито американският му колега Доналд Тръмп ще допуснат военен конфликт между Русия и САЩ, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за РИА “Новости”.

“Все пак те са лидери, които са избрани от своите народи и отговарят пред тях за мира и спокойствието”, каза дипломат №1 на Москва.

В същото време той предупреди, че след въздушните удари по Сирия на САЩ, Валикобритания и Франция преди седмица, Русия вече няма никакви морални задължения да не доставя на Дамаск ПВО-системи С-300, както бе обещала преди 10 г. на партньорите си, за да не дестабилизира обстановката.

Лавров потвърди и поканата от Доналд Тръмп към Владимир Путин за визита в САЩ, но посочи, че все още няма конкретни времеви рамки за подобна среща и се чака конкретика от американската страна. “Надяваме се, че дискусиите на US президента със севернокорейския лидер Ким Чен Ун ще дадат начало на процес по деескалация на Корейския полуостров”, отбеляза още Лавров.

Той не проусна и темата за предполагаемата химическа атака в сирийския град Дума, като отново призова за конкретни факти и доказателства за случилото се.

По повод отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал, който бе осъден в Русия, а след това предаден на САЩ срещу руски шпиони, Лавров коментира, че “във всяко разузнаване знаят, че при подобни случаи размененият човек не се закача”.

В същото време Белият дом съобщи, че новият съветник по националната сигурност Джон Болтън е провел първа среща с руския посланик в САЩ Анатолий Антонов. Болтън потвърдил, че е в интерес на САЩ и на Русия да имат по-добри отношения, но това изисква разрешаване на въпроси като предполагаемата руска намеса в US изборите.

За вчера бе насрочена среща на Антонов със зам.-държавния секретар Томас Шанън.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят