Лавров: Русия я обвиняват за всичко в света, Сърбия - за всичко на Балканите

Русия винаги е била обвинявана за намеса в събития, както и Сърбия е обвинявана за всичко, което се случва на Балканите, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Танюг.

Лавров каза, че не вижда никаква друга роля на Москва в балканските страни, освен че става дума за "традиционни и близки приятели", посочва агенцията. Балканските страни са традиционни и близки приятели на Русия, някои от тях споделят една религия, заявил Лавров, цитиран от Дойче веле.

Като пример за нападките срещу Москва той посочи сръбско-руския център в Ниш, изтъквайки, че колкото повече Москва настоява, че този център служи само за гасене на пожари, толкова повече на Запад се разпространяват подозрения, че Кремъл по този начин се опитва да влияе на ситуацията на Балканите.

Лавров припомни, че този център е осигурил помощ не само на Сърбия, но и на Черна гора.

Мисля, че там работят осем руснаци и десет сърби. Те извършват мониторинг на положението, когато става дума за изненадващи ситуации и когато става дума за катастрофи и природни бедствия. Помагат положението да се подобри, гасят пожари и изпращат там специална авиация, заяви Лавров за Дойче веле.

Той каза, че въпреки това американският посланик в Белград е поискал от ръководството на Сърбия да не подписва никакъв договор за имунитета на персонала на този център.

Той поиска това публично, тъй като този център уж бил "шпионско гнездо", заяви Лавров на пресконференция в Ню Йорк в събота.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия