Лавров: САЩ използват кризата в отношенията между ЕС и Русия за увеличаване на военната активност

САЩ се възползват от сегашната ситуация в диалога между Русия и ЕС за опасни военни действия по протежение на руските граници. Това се посочва в статия на руския външен министър Сергей Лавров за португалския вестник "Publico", цитиран от TACC.

"За съжаление, нездравословното положение на нашия общ континент продължава да бъде сериозна пречка за по-нататъшното укрепване на руско-португалското сътрудничество", каза той. "Кризата в Украйна е резултат от геополитическите игри на САЩ и техните идеологически съмишленици в редица страни, както и слепотата на бюрокрацията на ЕС, атмосферата на недоверие,в която много руски и ключови европейски лидери работят в продължение на много години. "

Според министъра на външните работи на Русия изключителната загриженост в Москва се дължи на факта, че "Брюксел не само се отказва от своите принципи и ценности, затваряйки очите си за въоръжения преврат в Киев, който свали демократично избрания президент, но и следва указанията от Вашингтон, присъединявайки се към антируските санкции".

"Архитектурата на диалога между Русия и ЕС е сериозно нарушена, европейските производители страдат от загуби в размер на милиарди долари, режимът на Киев води война срещу собствения си народ и в Европа възникна нов конфликт". "Съединените щати не търпят никакви загуби", заяви той. "Освен това, те се възползват от ситуацията, за да стимулират опасни военни действия близо до руските граници, да засилят надпреварата за въоръжение в нашия регион, където, както всички се надявахме, няма място за нова студена война".

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия