Лавров: Скрипал е отровен с вещество, използвано от НАТО

Независима експертиза на веществата, използвани при инцидента в Солсбъри, е открила следи от химически оръжия, стоящи на въоръжение в САЩ, Великобритания и страните от НАТО. Това заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

„Тази лаборатория, в която съм убеден, че работят професионалисти и държащи на своята репутация учени, стигна до следните резултати – цитирам дословно: след проведената експертиза в пробите са намерени следи от токсичния химикат BZ и негови производни, отнасящи се към химическите оръжия от втора категория, в съответствие с Конвенцията за забрана на химическото оръжие“, заяви Лавров.

„Тази рецептура е била на въоръжение в САЩ, Великобритания и други страни от НАТО. В Съветския съюз и Русия не е осъществявана разработка и не са се натрупвали подобни химически въоръжения“, каза Лавров.

По думите му, в пълния текст на доклада на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) за отравянето на бившия полковник от военното разузнаване на Русия Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия не се съдържа терминът „новичок“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа