Лавров сравни случая „Скрипал“ с отвличане

Москва критикува “мегафонната дипломация” на Лондон

Отказът на британските власти да предоставят на Русия консулски достъп до бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия дава основание ситуацията да се разглежда като отвличане или преднамерена изолация, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за италианското сп. “Панорама”.

“Руската страна се безпокои най-вече за здравето и положението на Сергей и Юлия Скрипал, вкарани от англичаните в тази провокация. Отказът на Лондон за достъп е абсолютно неприемлив”, подчерта Лавров.

Въпреки че Лондон предпочита гръмки изявления и “мегафонна дипломация”, Москва остава готова за сътрудничество, изтъкна още дипломат №1 на Русия.

На 4 март бившият полковник от Главното разузнавателно управление на Русия Сергей Скри­пал (66 г.), осъден за шпионаж в полза на Великобритания, и дъщеря му Юлия (33 г.) бяха открити в безсъзнание на пейка в Солсбъри. Лондон обяви, че двамата са отровени с невропаралитичния агент “Новичок”, разработван в СССР, и обвини Кремъл за опита за убийство. Миналия месец Юлия напусна болницата, но местонахождението й е неизвестно. Баща й остава хоспитализиран, но здравословното му състояние се подобрява.

Изказването на Лавров идва на фона на опасения на експерти, цитирани вчера от “Дейли мейл”, как Сергей и Юлия разнесли с обувките си “Новичок” из целия град Солсбъри. Отровата, под форма на гел, била нанесена на входната брава, но заради дъжда част от нея се озовала на изтривалката и съответно по обувките им. Военната операция за разчистване на Солсбъри от следи от “Новичок” започна на 24 април, но се очаква да продължи още седмици.

Никакви охранителни камери не са били насочени към скромния дом на Скрипал, въпреки че е сред най-известните дезертьори на Острова от Русия, отбелязва “Таймс”. Камери не е имало и по пътя им с Юлия от ресторанта, в който обядвали, до пейката, на която били намерени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа