Ламята и златната ограда

Ако българи трябваше да построят „Желязната завеса“, нямаше да има Студена война

В днешния ден вече не е хубаво да се говори за хеликоптери, но точно на вертолет Валери Симеонов пожела да качи всички неверници, за да видят, че се строи гранична ограда-кукла. Това инженерно изобретение, наречено с поетичното име „възпрепятстващо съоръжение“, вече мъчи полицията, народа и бюджета ни дори, вече няколко години.

Не е важно дали Валери Симеонов има фирми, които да са замесени в усвояването на парите за тази прочута ограда. Не е важно дали тя е едноредова или двуредова, за което народната представителка от БСП – Елена Йончева, сигнализира прокуратурата. Важно е друго. Не това е начинът, по който можем да опазим страната си. Бавно, мудно, със съмнения в нечисти интереси, както и за тези, които усвояват парите, както и за тези, които допускат преминаването на границата.

Когато беше взето решението за изграждане на възпрепятстващото съоръжение, армията се нае да свърши това, както се казва „про боно“. Бодливата тел се произвеждаше от българска компания, на армията не се плащаше. Изграждането вървеше бързо, в срок и евтино. Заведоха дело на генерала, който отговаряше за изграждането на оградата. Най-вероятно защото не е купил телта от правилните хора. Той не го преживя. Разболя се тежко, почина.

Сетне тръгнаха да изграждат оградата по пазарен принцип и този пазар взе да се разширява, оскъпява и да се бави. Аз лично отдавна загубих представа колко струва тази ограда, а може би никой не може да каже. Говорим за граница от някакви пикливи 259 километра. Само за сравнение си представете какво представлява тази между Мексико и САЩ – тя е дълга 3141 километра. Там вече може да се каже, че е трудно да се охранява, изгражда стена, и че това може да отнеме време.

Охраната на една граница обаче не е само тел. Охраната на една граница е най-вече желание и способност. Виждал съм проекти, написани от професионалисти, които предлагат как може да се случи това, но не съм виждал дори и желание тези проекти да се обсъждат. Чувал съм наистина загрижени полицаи и военни, които знаят как да блокират цялата полоса, но не съм чул някой да ги покани за разговор. Знам, че малко инвестиция в техника, може да подпомогне превенцията, но не съм чул някой да действа по темата.

В днешно време има уникални разработки за прихващане на хора, техника... каквото се сетите. Става въпрос за радиолокационни станции, за термокамери, за дронове. За тази малка граница подобна инвестиция дори няма да е голяма. Предвид какви бели можем да си навлечем, при разрастващите се заплахи от „Ислямска държава“ към Балканите, тази цена е дори без коментар.

Втората част от охраната са хората. Граница не се охранява само с ограда и техника, като и границата не свършва на браздата. Гранична полиция, а в случая и с помощта на армията, пази държавата в далеч по-голяма полоса. Това, което забелязваме е, че цялата тази система не работи както трябва. Пряко доказателство за това са десетките бежанци, мигранти, преселници и обикновени бандити, които шетат из наша територия. А щом в Сърбия ни ги събира и връща обратно, значи са прекалено много.

Валери Симеонов може да качи всеки на хеликоптер, макар че днес трудно ще се намерят желаещи. Може да разхожда екипи на телевизии по границата колкото си иска, но важното е, че това не прави границата ни сигурна. Сигналите, които получаваме от Западна Европа са недвусмислени. Работата не е свършена като хората.

Има само две обяснения защо оградата, за която от години чуваме, че ще е готова „утре“, не е готова днес.

Първото е, че тези, които организират процеса са некадърни. В други държави по-бързо прокарват тунели. Например най-сложният за изграждане от всяка гледна точка тунел в света – този под Ла Манш, който е дълъг малко над 50 километра, е приключен за 7 години. Нашата пиклива тел се влачи вече трета година и край не се вижда.

Второто обяснение е, че бавенето, неефикасният резултат от охраната е заради тези, които изкарват пари от трафика на хора. Щом едно 16-годишно момче, неграмотно и криминално проявено, като онова, което загина с още 9 чужденци, може спокойно да участва в този мръсен бизнес, означава, че главата на мафията е далеч нагоре и много българска.

Тази граница наистина може да се запечати много бързо и честно казано това е приоритет номер едно за нашата национална сигурност. Да пръскаме пари за да се пазим от евентуална инвазия на Русия в България, честно казано звучи тъпоумно. Това, което заплашва нашата сигурност и тази на нашите партньори в Европа, е това, което е видимо. „Ислямска държава“ вече ни заплаши. Не искам да мисля какво ще се случи, ако само няколко малки диверсионни групи се промъкнат у нас. При сегашното несериозно отношение към южната граница, може да стане драматично и болезнено. Очевидно обаче ламята, наречена корупция, си иска златната ограда, а не сигурността на хората.

 

Изграждането започва през 2013-а

Бежанският натиск на южната граница е причина през есента на 2013 г. българското правителство да предприеме редица мерки за засилване на граничния контрол, между които и построяване на 30 километра заграждения от бодлива тел по границата с Турция в най-лесно преодолимите равнинни части на общините Елхово и Болярово. Проектът бива съпроводен от публични спорове за изпълнението, стойността, качеството и ефективността му. Строителството приключва през юли 2014 г. В началото на 2015 г. правителството взема решение изграждането на подобни съоръжения да продължи по цялото протежение на българо-турската граница, като започва строителството на нови 82 км.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари