Левент Море откри изложба в галерия „Нюанс“

Художничката и собственик на галерията Лили Владимирова и автортът Левент Море

Авторът на експозицията “Revitalisation” живее и работи във Виена и София

Посетителите могат да я видят до 20 октомври

Снощи в столичната галерия “Нюанс” бе официално открита изложбата “Revitalisation” на Левент Море. В експозицията са включени живописни платна от тази година, изпълнени по предварителен проект за пространството на галерия “Нюанс”. Всички любители на изкуството ще могат да се насладят на творбите на Море до 20 октомври. Стилът му е толкова разпознаваем, че ако видите само една от работите му, ще знаете, че тя е на Море.

Авторът е роден през 1957 г. в Казанлък. Следва в Академията за изящни изкуства в Истанбул и продължава обучението си в Hochschule fuer Angewandte Kunst – Виена в класа на проф. Адолф Фронер.

Днес художникът живее и работи във Виена и София, основното му ателие се намира в Казанлъшката розова долина. За изложбата е издаден и каталогът “Revitalisation” с платна от 2018 г.

“Избрах името “Revitalisation”, защото след дълъг период на мълчание като изяви най-накрая реших, че съм узрял отново да се кача на българската арт сцена. Аз се чувствам еднакво добре в София и във Виена, и в Америка. Мисля, че тук се получи една хубава изложба. Искам да благодаря на целия екип на галерия “Нюанс” за успешната ни съвместна работа, която продължи една година”, заяви пред “Труд” Левент Море.

Той смята, че в Западна Европа все пак изкуството е малко повече бизнес отколкото у нас и изложбите с техния мащаб дори увеличават туристическия поток. Море обаче е оптимист и вярва, че София се развива и най-доброто й предстои.

Специално за да открие събитието в София, пристигна архитект Волф Прикс, считан за един от пионерите на деконструктивизма като течение в архитектурата. С него бе и неговият бизнес партньор арх. Маркус Просниг.

Арх. Прикс е един от основателите на Coop Himmelb(l)au - фирма за архитектурно проектиране с над 50 години история. Студиото получава международно признание за в изложбата “Деконструктивна архитектура” от 1988 г. Тя е представена и в нюйоркския Музей за модерно изкуство (МОМА).

Един от емблематичните проекти на Coop Himmelb(l)au е BMW Welt - многофункционален изложбен център на BMW в Мюнхен, място за срещи с клиенти и промоционални мероприятия, откъдето купувачите приемат доставките на автомобили.

Маркус Просниг повече от 15 години е част от екипа на международното архитектурно студио. Завършва архитектура в Австрия, специализира една година във Франция, след което започва работа за Arsїne Henry et Triaud в Бордо, където натрупва опит в продължение на пет години.

Като един от водещите архитекти на Coop Himmelb(l)au Маркус участва в активно в архитектурни конкурси и проектиране на сгради в Китай и Франция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура